Casa Memorială Vasile Voiculescu

Casa Memorială „Vasile Voiculescu” de la  Pârscov

 

Scurtă descriere

Vasile Voiculescu (1884–1963), medic, poet creştin, prozator şi dramaturg român, este cel mai mare scriitor născut pe meleagurile buzoiene. A primit de-a lungul activităţii sale Premiul Naţional pentru Poezie (1941) şi Premiul Academiei Române (1918).

Aflată în localitatea Pârscov, la aproape 32 de kilometri faţă de municipiul Buzău, în cadrul pitoresc al Văii Buzăului, Casa Memorială „Vasile Voiculescu” recreează atmosfera familială în care s-a născut şi şi-a petrecut o bună parte a vieţii cunoscutul scriitor român.

Refăcută din temelii în anii ’80, casa respectă planul construcţiei originale care a aparţinut familiei scriitorului. Spaţiul expoziţional este organizat tematic, încăperile redând aspecte și momente ale vieţii private și ale activităţii profesionale ale lui Vasile Voiculescu.

Ambientul sfârșitului de secol XIX și al primelor decenii ale veacului următor este reconstituit pe baza mobilierului original și a numeroase piese etnografice. Documentele, scrisorile, facsimilele, fotografiile, cărţile, icoanele pe lemn şi pe sticlă, mobilierul, toate reconstituie atmosfera şi etape ale vieţii şi creaţiei scriitorului Vasile Voiculescu (1884-1963) – copilăria în casa natală, studiile, căsătoria, activitatea desfășurată ca medic și cea literară, prietenia sa cu personalităţi ale lumii culturale, precum Alexandru Vlahuţă sau Tudor Vianu.

În hol pot fi admirate numeroase picturi, printre care şi portretul scriitorului. Într-o încăpere sunt expuse certificatul de naştere, poze de familie, precum şi o vitrină cu ediţii de volume şi traduceri. O altă vitrină adăposteşte obiecte de uz personal şi manuscrise de versuri şi povestiri, iar în cealaltă, obiecte de artă decorativă şi reviste la care a colaborat autorul. Numeroase volume poartă dedicaţii ale confraţilor precum Al. Vlahuţă, Ion Pillat etc.

În curtea casei se află bustul lui Vasile Voiculescu, dezvelit la 13 octombrie 1974, cu prilejul aniversării a 90 de ani de la naștere, realizat de artistul plastic Oscar Han.

Casa Memorială “Vasile Voiculescu” de la Pârscov, se află în administrarea Muzeului Judeţean Buzău şi este declarată monument istoric, având codul BZ-IV-m-B-02537

 

Indicaţii de orientare :

Accesul se face pe DJ 203L Măgura – Pârscov care porneşte din DN 10 Buzău – Braşov.

Distanţe:

  • 32 km – de municipiul Buzău
  • 139 km – de Brasov
  • 140 km – de Bucureşti
  • 6 km – de Centrul de Informare Turistică Măgura

 

Informaţii utile:

Contact Casa Memorială „Vasile Voiculescu”: Localitatea Pârscov, comuna Pârscov; Telefon: 0238-527452

 

Program vizitare:

  • 1 mai – 30 septembrie: marţi, joi – duminică: 10:00-18:00; ultima intrare 17:15
  • 1 octombrie – 30 aprilie: marţi, joi – duminică: 09:00-17:00; ultima intrare 16:15
  • Luni şi miercuri: închis

 

Structuri de cazare:

Hoteluri şi pensiuni agroturistice cu diferite clasificări – în  comunele Pârscov, Măgura, Tisău, Vipereşti, Unguriu şi Berca

Centrul de Informare şi Promovare Turistică Măgura – localitatea Măgura, comuna Măgura, Str. Pieții nr. 1, Telefon: 0238-750.029 ; e-mail: contact@centruturisticmagurabuzau.ro ; http://centruturisticmagurabuzau.ro

 

Ştiaţi că…

  • …Această Casă Memorială găzduieşte anual, în luna octombrie, Gala Premiilor Concursului Naţional de Creaţie Literară ”Vasile Voiculescu”, care numără deja 31 de ediţii şi care se desfăşoară cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România.
  • … Scriitorul Vasile Voiculescu a fost timp de patru ani deţinut politic în închisorile comuniste (1958 – 1962), condamnat dintr-o eroare judiciară. În noaptea zilei de 4 august 1958 este arestat după o percheziţie brutală a locuinţei din Bucureşti, urmată de confiscarea celor peste 6.000 de cărţi ale bibliotecii sale, fiind băgat apoi, la vârsta de 74 de ani, în penitenciar. S-a stins din viaţă la scurt timp după eliberare, în anul 1963.
  • … În 1993 Vasile Voiculescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

 

Galerie foto:

Foto – sursa : Centrul de Informare Turistică Măgura