Focul Viu de la Lopătari
Scurtă descriere
Pe malul râului Slănic, în localitatea Lopătari, aproape de satul Terca a luat naștere un fenomen deosebit, denumit de localnici „focul viu”.
Focul Viu de la Lopătari este o rezervație geologică, aflată la aproximativ un kilometru de confluența râului Slănic cu pârâul Smoleanu și se întinde pe o suprafață de 0,03 ha. În acest loc, coloane de foc țâșnesc din adâncurile pământului și despre ele se crede că ard fără a se stinge vreodată.
Explicația formării acestui fenomen o constituie depozitele de gaze naturale aflate în subteran, care în drumul lor către suprafață, se aprind cu ajutorul cristalelor de cuarț. Focul care a luat naștere în acest mod nu se stinge deoarece este alimentat de gazele prezente în adâncuri. Uneori, flăcările pot să atingă un metru înălțime. Acest spectacol al naturii este mult mai impresionant dacă este admirat pe timpul nopții pentru că atunci se poate observa culoarea albăstruie a flăcărilor.
Totuși, contrar credințelor locale, „focul viu” se stinge dacă presiunea gazelor scade sau din pricina vântului sau a ploii.
Focul Viu de la Lopătari face parte din Geoparcul „Ținutul Buzăului” care a fost recunoscut drept sit UNESCO în luna aprilie 2022, fiind un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural de importanță mondială.
Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile.
Indicații de orientare:
Pentru a ajunge la Focul Viu, există următoarele posibilități:
- Drumul european E85, iar din comuna Mărăcineni urmați drumul județean 203K către Mânzălești – Lopătari.
Informații utile:
- Pentru a ajunge la Focul Viu, vă recomandăm să apelați la serviciile unui ghid local la numărul de telefon: 0768 485 877.
- Pentru informații suplimentare, vă rugăm să accesați site-ul https://tinutulbuzaului.org/ .
- Pentru vizitarea Muzeului „7 locuri de poveste” de la Lopătari nu se percepe nicio taxă de intrare, dar vă rugăm să anunțați telefonic sosirea dumneavoastră. Persoana de contact este Cristina Marin, telefon: 0769 685 796.
Știați că…
- O legendă locală relatează cum a luat naștere Focul Viu? Conform acesteia, un balaur cu mai multe capete și care arunca pe nări flăcări arzătoare, făcea prapăd în satul Terca. Singurul care a îndrăznit să-l înfrunte a fost Munteanul cel viteaz. După o luptă care a durat două nopti și două zile, acesta a reușit să reteze capetele balaurului care au căzut care-ncotro. De aceea ies flăcări din loc în loc prin crăpăturile pământului pârjolit.
- În anul 2016, în localitatea Lopătari, a fost deschis Muzeul „7 locuri de poveste”? Scopul muzeului este acela de a explora lumea nevăzută a poveștilor și a legendelor care sunt prezente în ținutul Buzăului.
- Localitatea Lopătari a fost atestată documentar în anul 1532, printr-un hrisov semnat de Mihnea Voievod?