Oportunități regionale

 

Comunicate de presă ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR):

Lista comunicatelor de presă emise de AFIR


Termenul-limită pentru depunerea aplicaţiilor: 29 septembrie 2023

Comunitatea „European Institut of Innovation and Technology (EIT) Manufacturing”,  iniţiativă finanţată de Uniunea Europeană prin programul « Orizont Europe », acordă sprijin financiar pentru IMM-uri şi start-up-uri, centre de cercetare, universităţi, centre de formare sau mari companii şi invită potenţialii solicitanți să dezvolte și să trimită cereri de propuneri de proiecte aliniate la inițiativa Noul Bauhaus European (NEB) axată pe dezvoltarea de soluții pe termen lung în colaborare cu cetățenii pentru a realiza transformarea spaţiului public care să corespundă nevoilor și cererii unei comunități mai largi.

EIT Manufacturing își propune să facă Europa lider în inovarea industrială internațională, datorită ecosistemului său mare format din actori industriali importanţi.

 

Titlul cererii: „Conectare la cererea iniţiativei Noul Bauhaus European

 

Obiective:

  • implementarea de propuneri de proiecte inspiraţionale, durabile și incluzive și demonstrații de noi soluții care conduc la transformarea orașelor noastre, a zonelor periurbane și rurale.
  • dezvoltarea de activități care vizează îmbunătățirea vieții cetățenilor și integrarea celor trei valori fundamentale ale Noului Bauhaus European (durabilitate, estetică, incluziune) și a celor trei principii cheie ale Noului Bauhaus European (abordare multinivel, participativă și transdisciplinară).
  • oferirea de cunoștințe aprofundate despre ecosistemul local, cultură și dinamica socială, precum și expertiză în activități de implicare a cetățenilor și inovare/acțiune.

 

Grantul va recompensa idei de co-proiectare și co-administrare a domeniului public, acţiuni de activare socială și activități educaționale care abordează cel puțin una dintre provocările NEB ale Comunității EIT bazate pe cele patru axe tematice ale sale:

  • reconectarea cu natura;
  • recăpătarea sentimentului de apartenență;
  • prioritizarea locurilor și persoanelor care au cea mai mare nevoie;
  • necesitatea unei reflecţii pe termen lung privind ciclul de viață în ecosistemul industrial.

 

Bugetul disponibil: 120.000 EUR; cofinanţare de 80% şi maximum 15.000.000/proiect

Ţări eligibile la program: https://eit.europa.eu/activities/closing-innovation-divide-eit-regional-innovation-scheme-ris

Durata implementării: februarie – noiembrie 2024

Sursă de informare: https://www.eitmanufacturing.eu/calls/connect-new-european-bauhaus-call/

 


Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale va utiliza exclusiv semnătura electronică în relația instituțională cu solicitanții și, ulterior, cu beneficiarii de fonduri europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală. Această decizie se va aplica tuturor comunicărilor oficiale pe parcursul derulării Planului Strategic pentru Politica Agricole Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027), care va demara în acest an.

Fișă de prezentare


Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat recent procedura de recertificare a sistemului de management al securității informațiilor, conform standardului internațional ISO/ IEC 27001:2013. AFIR deține acest tip de certificare încă din iunie 2014, standard pe care Agenția l-a reînnoit periodic, conform procedurilor aplicabile acestui domeniu. Certificatul obținut în acest an este valabil până la data de 31 octombrie 2025.

Certificarea internațională pentru standardul de securitate ISO 27001:2013 validează implementarea controalelor de securitate a informației, înglobate în procesele Agenției, al căror scop este reducerea probabilității și a impactului materializării riscurilor privind confidențialitatea, integritatea și disponibilitatea informației procesate la nivelul instituției noastre.  

Fișă de prezentare


Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale va asigura prelungirea duratei de execuție a contractelor aferente proiectelor finanțate cu fonduri europene disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) după data de 31 decembrie 2023, așa cum prevede cadrul procedural în vigoare.

Astfel, pentru proiectele contractate în baza alocării PNDR 2020 (fără perioada de tranziție), se poate prelungi durata de execuție  cu 1 an, cu posibilitatea extinderii acesteia până la data limită de 31 decembrie 2025, în funcție de stadiul de realizare al proiectului și dacă se încadrează în termenul final de eligibilitate a cheltuielilor, precum și dacă respectă condițiile prevăzute pentru aprobarea duratei de execuție.

Fișă de prezentare


În vederea pregătirii sesiunii de primire a proiectelor din acest an, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat, în consultare publică, Ghidul solicitantului pentru intervenția DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, finanțată prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027).

Fișă de prezentare


Comisia Europeană a rambursat oficial României plăți în valoare de 202,7 milioane de euro (202.746.466,89 €) la începutul lunii iunie 2023. Suma reprezintă contravaloarea plăților acordate prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în primul trimestru al acestui an către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice care au realizat investiții în agricultură și dezvoltare rurală.

Fișă de prezentare


În vederea lansării sesiunii de primire a cererilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.info, Ghidul solicitantului aferent submăsurii 19.1 „Sprijin pregătitor” pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală (SDL) din cadrul măsurii 19 Sprijin pentru dezvoltarea locală LEADER, finanțată din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
Comunicat de presă