Drumeţie în Munţii Siriu
Scurtă descriere
Pentru turiştii care vor să lase în urmă agitaţia oraşului, Munţii Siriu sunt un colţ de rai, cu locuri superbe care atrag prin frumuseţea lor liniştitoare şi prin peisajele unice întâlnite aici.
Ei pot avea parte de aventură pe trasee turistice marcate, pot explora zona cu bicicletele, pot pescui în lacul barajului Siriu, pot descoperi minunatul Lac al Vulturilor și, mai ales, pot gusta un crâmpei din vacanța rustică, de la țară.
Situaţi în partea de vest a grupei Munţilor Buzăului, Munţii Siriu sunt dominaţi de Culmea Mălâia (1662 m) şi de vârful Bocârnea (1657 m).
Culmea Mălâia are un profil asimetric şi este delimitată în est de un versant abrupt, iar în vest de unul mai domol. Acoperită cu grohotişuri unde s-a dezvoltat o vegetaţie deasă de arbuşti, preodominând ienupărul, culmea Mălâia are două microdepresiuni. În prima microdepresiune se află Lacul Vulturilor sau Lacul fără fund (cum mai este cunoscut), iar în cea de-a doua microdepresiune este Lacul Sec (mai mult o mlaştină cu câteva ochiuri de apă).
Cu o înfăţişare de cupolă, vârful Siriu (Bocârnea) – 1657 m – are o formă aparte, inedită, pitorească, cu multe vârfuri secundare, cu creste, cu turnuri şi cu jgheaburi. Datorită peisajului, văile de aici – Mreaja, Milea, Crasna – sunt foarte atractive pentru drumeţii.
Ca delimitare, Munţii Siriu sunt separaţi de culmea Tătaru-Tătăruţ prin culoarul văilor Crasna şi Siriul Mare, de culmea Monteoru prin valea Siriului, iar de masivul Podu Calului prin Valea Buzăului. Mulţimea atracţiilor oferite, aici pot fi văzute şi caprele negre, îndeosebi de cadrul natural, face ca acesta să constituie o zonă montană foarte solicitată de turişti.
Trasee turistice marcate
TRASEUL 1 Marcaj: punct roşu •
Băile Siriu – Valea Bradului – Colţii Balei – Vf. Siriu-Bocârnea (1657 m) – Poarta Vânturilor – Lacul Vulturilor (1420 m) – Culmea Blojii – Stearpa (720 m) – Valea Siriului – Gura Milei – Durată 9-10 ore.
TRASEUL 2 Marcaj: bandă roşie I
Băile Siriu (540 m) – Valea Neagră – Dosul Muntelui – Poarta Vânturilor (1422 m) – Obârşia Crasnei – Culmea Tătăruţu (1411 m) – Vârful Tătaru Mare (1477 m) – Tabla Buţii – Poiana Stânei (930 m) – Durată 7-8 ore.
TRASEUL 3 Marcaj: triunghi roşu şi albastru Δ Δ
Gura Siriului (520 m) – valea Milea – Lacul Vulturilor (1420 m) – Poarta Vânturilor (1 490 m) – valea Urlătoarea – valea Crasna – Crasna (570 m)
TRASEUL 4 Marcaj: cruce roşie :
Dosul Muntelui (1410 m) – vârful Bocârnea (1657 m) – Poarta Vânturilor (1490m) – vârful Mălâia (1662 m) – Şaua (culmea) Blojii (1470 m) – Durată 3 ore.
Atracții turistice:
- Barajul şi lacul de acumulare Siriu – Se află pe DN 10, cam la jumătatea drumului dintre Buzău şi Braşov şi este un lac artificial de vreo zece kilometri lungime situat pe cursul superior al râului Buzău. Este un baraj construit în aproape două decenii, între anii 1975 – 1994, doar din pământ, piatră steril şi argilă, după o reţetă inovatoare la acel moment, fără beton în compoziţie. Are 122 m înălţime şi o deschidere de aproape 600 m. Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu. Pentru vizionarea unui material video despre Barajul şi lacul de acumulare Siriu, vă rugăm să accesați următorul link: https://youtu.be/E2Hjhm7_YN4
- Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund, aflat la est de Culmea Mălâia, la altitudine de 1420 m, este de origine glaciară. Are o suprafaţă de 10.000 mp, adâncimea maximă de 3 m şi este alimentat din ploi şi de izvoarele de la baza culmii de grohotiş.
- Lacul Sec, este situat la nord de Lacul Vulturilor, la 1450 m, este mai degrabă o mlaştină care, per total, ocupă o suprafaţă de aproape 12.400 mp ce prezintă mici ochiuri de apă, adânci de 10-12 cm, alimentate din ploi şi din izvoarele de la poalele Mălâiei.
- Colţii Balei – zonă din masivul Siriu cu aspect alpin, populată cu capre negre aduse din Munţii Retezat.
- Monumentul şi Cimitirul Eroilor – Societatea „Cultul Eroilor” a avut iniţiativa înălţării acestui monument pe un loc încărcat de glorie de pe Valea Siriului, chiar în apropierea vechii frontiere dintre Regatul României şi Austro-Ungaria. Ansamblul monumental a fost ridicat de către „apărătorul Văii Buzăului”, generalul Traian Epure, în cinstea eroilor Regimentului 3 Vânători. Datorită construirii barajului, el a fost mutat şi ridicat pe malul acestuia.
- Cascada Caşoca (Pruncea) – cascadă ce se află în apropiere de Barajul Siriu, pe drumul forestier Caşoca (masivul Podu Calului), la 6 km din DN10. Cascada are o cădere de 7-8 m. În stânga se spune că este ascunzătoarea haiducului Gheorghelaş, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu, “stăpân” al acestor locuri între 1821-1827.Pentru vizionarea unui material video despre Cascada Cașoca, vă rugăm să accesați următorul link: https://youtu.be/XJwOlslOrx8
- Viaductul-Stânca Tehărău şi Viaductul Giurca – acestea două se găsesc pe traseul din jurul lacului de acumulare. Viaductul Giurca are o lungime de 276 m şi piloni înalţi de 46 m.
- Tabla Buţii – numită şi Pasul Tătarilor, este o trecătoare şi un fost punct de graniță între Muntenia și Transilvania (altitudine 1340 m) care leagă Valea Buzăului de Valea Teleajănului din jud. Prahova.
Indicaţii de orientare:
– DN 10 (Buzău – Braşov) la kilometrii 80-85, în comuna Siriu
– DJ 102L, DJ 103P şi drumuri comunale (din comuna Chiojdu)
Distanţe:
- 80 km de municipiul Buzău
- 12 km de oraşul Nehoiu
- 80 km de municipiul Braşov
- 155 km de Bucureşti
Informaţii utile
– Structuri de cazare: Pensiuni şi case de vacanţă
– Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Nehoiu
Telefon/Fax – 0238 555 066
Adresă: Str. Calea Mihai Viteazul, nr. 43b, Nehoiu
e-mail: cniptnehoiu@yahoo.com
http://www.primaria-nehoiu.ro
Pagină Facebook: Info Turism Nehoiu
Florea Florina 0727.934.529
Ştiaţi că…
- Despre Lacul Vulturilor scriitorul Alexandru Vlahuţă spunea că aici “vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor”.
- O altă poveste despre acesta, de la care i se trage şi denumirea de Lacul fără fund, este aceea că un cioban de aici, sătul de această meserie, şi-ar fi părăsit turma de oi şi şi-a aruncat bâta în acest lac. După un an, el a regăsit-o plutind în Dunăre, moment la care, mistuit de dorul locurilor natale, a decis să se întoarcă la vechea îndeletnicire, căutându-şi turma de oi.
- Barajul Siriu este al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară, după Barajul de la Gura Apei, construit în munte, pe Râul Mare, la aproximativ 40 de km de Haţeg, al cincilea din Europa şi al 12-lea de acest fel din lume.
- Pentru protejarea valorilor naturale şi culturale Masivul Siriu a fost desemnat ROSCI0229 SIRIU, sit de importanţă comunitară inclus în reţeaua europeană Natura 2000.
Galerie foto: