Scurtă descriere
Orașul Nehoiu este situat pe cursul superior al râului Buzău, la 450-500 m altitudine, în depresiunea cu același nume, la poalele Munților Siriu și Podu Calului. Localitatea Nehoiu a fost declarată oraș în 1989 și are în prezent 10 localități în subordine administrativă: Bâsca Rozilei, Chirlești, Curmătura, Mlăjet, Nehoiu, Lunca Priporului, Păltineni, Stănila, Vinetișu și Nehoiașu.
Pentru cei pasionați de drumeții, localitatea reprezintă un excelent punct de plecare către Munții Siriu, Podu Calului și Penteleu. Pentru traseele turistice din Munții Siriu și Penteleu vă rugăm să accesați următoarele link-uri: http://cjbuzau.ro/muntii-siriu/ și http://cjbuzau.ro/masivul-penteleu/ .
Printre atracțiile turistice din Nehoiu se numără: Catedrala Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Nehoiu, Biserica de lemn „Sfinţii Împăraţi” de la Jeţu, Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” de pe Valea Nehoiaşului și Biserica de lemn „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” de la Stănila.
De asemenea, puteți să admirați crucile vechi din satele Păltineni și Stănila, dar și punțile de lemn peste râul Buzău.
Catedrala Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Nehoiu este construită în stilul vechi românesc și are influențe din perioada brâncovenească. Construcția a început în data de 11 aprilie 1991, iar sfințirea locașului a avut loc la 28 aprilie 2008.
Biserica de lemn „Sfinţii Împăraţi” de la Jeţu este înclusă pe lista monumentelor istorice din județul Buzău și este amplasată în satul Jețu, astăzi integrat localității Lunca Priporului. Nu se știe cu exactitate vechimea acestui locaș, iar acest lucru reprezintă un subiect cu o amplă dezbatere, pentru că nu se păstrează pisania originală. După mărturia bătrânilor satului din anul 1889, biserica ar fi construită „din leatul 1857”. În biserică încă se șăvârșesc sfintele slujbe.
Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” de pe Valea Nehoiaşului este amplasată pe o culme lină, în dreapta pârâului Nehoiașului. Biserica este monument istoric și conform memoriei colective ar fi fost ridicată în anul 1740, fiind adusă pe locul actual de undeva mai sus, acolo unde se presupune că a fost în trecut nucleul așezării. Stilul picturii interioare are o valoare artistică deosebită fiind remarcată de mai mulți cercetători încă de la finalul secolului al XIX-lea.
Biserica de lemn „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” de la Stănila este amplasată într-o așezare care astăzi este aproape părăsită. Data fondării locașului de cult și hramul original sunt incerte. În anul 1889, biserica nu avea pisanie, dar „se constată prin bătrîni că este făcută pentru prima oară din temelie de către săteni la anul 1828 cu hramul Sfintei Treimi”.
Indicații de orientare:
- Pentru a ajunge în orașul Nehoiu, trebuie să intrați pe DN 10 Buzău-Brașov, localitatea fiind situată la 75 km de municipiul Buzău, respectiv 88 Km de municipiul Brașov.
- Puteți să ajungeți în Nehoiu și cu trenul, pe ruta Buzău – Nehoiașu, această cale ferată asigură legătura între municipiul Buzău și localitățile de pe Valea Buzăului. Pentru detalii despre mersul trenurilor, vă rugăm să accesați acest link: https://www.transferoviarcalatori.ro/mersul-trenurilor/171-buzau-nehoiasu.html .
Informații utile:
- Pentru informații suplimentare, puteți să vizitați Centrul Național de Informare Turistică Nehoiu, situat pe Calea Mihai Viteazu nr. 43b, Nehoiu, care are următorul program: 10:00-17:00 (zilnic). Vă rugăm să contactați centrul de informare turistică la numerele de telefon: 0238.505.066 sau 0727.934.529, pe mail la adresa: cniptnehoiu@yahoo.com și pe pagina de facebook: Info Turism Nehoiu. De asemenea, puteți să accesați site-ul: primaria-nehoiu.ro .
Știați că…
- Primele urme de locuire descoperite pe raza orașului datează din neolitic, iar atestarea documentară a localității Nehoiu a avut loc într-un document emis în anul 1549?
Galerie foto:
Material realizat cu sprijinul CNIPT Nehoiu și prof. dr. Cezar Buterez
Surse foto: CNIPT Nehoiu, Cezar Buterez, Bogdan Furtună, Adelina Vlad, Adrian Oancea, Robert Mihăică, Anastasia Naie