Scurtă descriere
Pe valea Bălănesei, la aproximativ un kilometru de satul Ulmet (com. Bozioru), se găsește spectaculosul microrelief de trovanți.
Aceste stânci cu forme bizare mai sunt cunoscute și sub numele de „pietre vii” pentru că se crede că acestea ar crește din nisip. Însă din punct de vedere științific, trovanții sunt depozite de nisip și straficații de gresii cimentate și modelate în timp de agenții naturali (vânt, ploaie, etc). Astfel, natura a fost cea care a creat aceste forme inedite, numite elocvent „sublime imnuri în piatră” (prof. Mihai Mîncu).
Cei mai reprezentativi, cunoscuți și accesibili trovanți din județul Buzău sunt „Babele” de la Ulmet. Numele acesta le-a fost atribuit de către prof. Ilie Mândricel, într-un articol de promovare turistică, asemănându-le probabil cu cele din Munții Bucegi. Aici, trovanții au forme dintre cele mai variate și spectaculoase (sfere, ovoide, alungite, îngemănate) care pot fi asociate cu forme zoomorfe (reptile, păsări, melci) sau antropomorfe (rachete, farfurii, tobogane, coloane etc).
Pentru vizionarea unui material video despre Trovanții de la Ulmet, vă rugăm să accesați următorul link: https://youtu.be/HlpX_WCMgnA
Trovanții de la Bozioru fac parte din Geoparcul „Ținutul Buzăului” care a fost recunoscut drept sit UNESCO în luna aprilie 2022, fiind un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural de importanță mondială.
Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile.
Indicații de orientare:
Pentru a ajunge la trovanți, trebuie să mergeți pe DN 10 (Buzău-Brașov), iar din DN 10 există următoarele posibilități:
- Drumul județean 203 F și apoi Drumul județean 203 L spre Pârscov – Cozieni – Bozioru iar pentru a ajunge în satul Ulmet urmați Drumul comunal 78.
- Din localitatea Sătuc (com. Berca) mergeți pe Drumul județean 203 L spre Berca – Pârscov – Cozieni – Bozioru iar pentru a ajunge în satul Ulmet urmați Drumul comunal 78.
Din satul Ulmet (com. Bozioru) mergeți cu mașina până la parcarea amenajată în apropierea trovanților, apoi parcurgeți pe jos aproximativ 500 metri urmând drumul până la o mică poiană, iar în continuare urmați o potecă săpată în trepte, printr-o pădurice de arini, până la „Babele” de la Ulmet.
Informații utile:
- Pentru vizitarea trovanților se percepe o taxă în valoare de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii/elevi/studenți/pensionari..
- Pentru informații suplimentare, vă rugăm să accesați site-ul https://tinutulbuzaului.org/ sau să contactați Centrul de Informare Turistică Bozioru la numărul de telefon: 0763 575 822.
- Pentru vizitarea colecției vizitabile „Muzeul Formelor” din comuna Bozioru (satul Bozioru) vă rugăm să anunțați telefonic sosirea dumneavoastră la numărul de telefon: 0763 575 822. Tariful de vizitare al colecției vizitabile este 5 lei pentru adulți, respectiv 3 lei pentru copii/elevi/studenți/pensionari.
Știați că…
- Acum aproximativ 14 milioane de ani, materia care astăzi formează trovanții era nisipul fin al unor plaje și bancuri de nisip preistorice? Din acest motiv localnicii îi mai numesc și „copii ai pământului”.
- La Bozioru s-a amenajat o colecție vizitabilă dedicată trovanților?Colecția vizitabilă ”Muzeul Formelor”a fost deschis în anul 2018 și este locul unde vizitatorii pot descifra tainele formării trovanților cu ajutorul realității augmentate.
- Există numeroase legende despre trovanți? O astfel de legendă descrie existența unor „trecători spre lumea de dincolo”. Astfel, în apropierea acestor pietre cu încrustații ciudate, lumile de dincolo își deschid porțile și îi lasă pe cei cu sufletul curat să cunoască taine ascunse oamenilor.