Stațiunea Sărata Monteoru

 

Scurtă descriere

SĂRATA-MONTEORU este o staţiune cunoscută pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate, iar în ultimii 10 ani, la nivel naţional, şi-a câştigat şi renumele de pol al TURISMULUI ACTIV, zona fiind intens vizitată de cei care sunt dornici de aer curat, mişcare în natură, aventură şi distracţie – un loc ideal de vacanţă pentru toate categoriile de turişti: pentru iubitorii de înot, tiroliană şi drumeţii (există şi trasee marcate), dar şi pentru ciclişti, maratonişti ori motociclişti, care îşi testează an de an limitele pe versanţii din împrejurimi. De asemenea, Dealul Istriţa este un punct de atracţie pentru iubitorii sporturilor extreme, aici fiind curenţi de aer potriviţi pentru cei care vor să încerce experienţa zborului cu parapanta.

Inaugurată oficial ca staţiune balneară la 1 iulie 1895, Sărata-Monteoru are ape cu proprietăţi curative ce au fost menţionate încă din anul 1837. În prezent, sursele de apă minerală sunt reprezentate de 3 foraje hidrogeologice, un puţ minier şi 19 izvoare cu un grad ridicat de mineralizare (până la 513 g/litru), care produc o apă de tip zăcământ. Climatul continental moderat ce caracterizează această zonă de tranziţie către sectorul subalpin constituie un important factor terapeutic.

În plus, din această staţiune accesul este extrem de facil către principalele atracţii turistice din judeţul Buzău: Tabăra de sculptură în piatră Mă­gu­ra, Vulcanii Noroioşi de la Berca, mănăstirile Ciolanu şi Răteşti, podgoriile şi cramele de la Năeni, ori de la Pietroasele (locul unde a fost descoperit Tezaurul „Cloşca cu Pui de Aur”), Herghelia de la Cislău, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi şi Vestigiile Rupestre din zonă.

 

Povestea locului

La sfârşitul secolului al XIX-lea, satul şi terenurile din jur au fost cumpărate de grecul Grigore Stavri, care ulterior şi-a luat numele de Grigore Constantinescu-Monteoru.

Acesta a exploatat cu succes zăcămintele de petrol, după care a folosit câştigurile pentru a finanţa investiţia într-o staţiune turistică. În perioada interbelică, la Monteoru s-a dat în folosinţă o mină de petrol unică în Europa la acea vreme. Apele cu proprietăţi curative au fost menţionate încă din 1837, localnicii folosindu-le pentru tratarea unor boli.

Grecul Grigore Stavri a achiziţionat în perioada 1860–1880 toate terenurile petrolifere şi satul denumit atunci Fundu Sărăţii şi s-a îmbogăţit din afacerile cu petrol, vânzând atât ţiţei brut, cât şi ulei mineral fabricat în distileria deschisă în 1871. Dr. Guyenot, medic consultant la Aix-les-Bains (Franţa) şi medicul personal al omului de afaceri, l-a sfătuit pe acesta să se trateze cu apele folosite de localnici, iar Constantinescu-Monteoru a sesizat potențialul afacerilor din turism. Astfel, el a solicitat serviciile arhitectului german Eduard Honzik care, în 1888, construise vila familiei Monteoru, să elaboreze un proiect pentru construirea unei staţiuni balneare. Lucrarea a fost finalizată în vara lui 1895, între timp fiind descoperit și captat izvorul numărul 2, izvor ale cărui ape aveau să fie studiate din punct de vedere chimic.

Inaugurarea staţiunii a avut loc în ziua de 1 iulie 1895. S-au construit acolo o capelă, un cazino, un parc în stilul grădinilor englezeşti, hoteluri şi o vilă personală. În anii următori, Grigore Monteoru a vândut terenurile petrolifere consorțiului Offenheim Singer Co. pentru a-şi dedica investițiile domeniului turismului. În 1895 a iniţiat un proiect de construire a unei linii de tramvai de tip Decauville care să lege Sărata Monteoru de gara de lângă Stâlpu.

Proiectul nu s-a mai realizat, din el păstrându-se doar cantonul ce urma să fie punctul terminus al liniei, canton în care astăzi funcţionează o şcoală primară, un oficiu poştal şi un post de jandarmi. Gr. Monteoru a murit în 1898, stațiunea fiind moştenită de ginerele său, doctorul Constantin Angelescu şi soţia sa Virginia Monteoru, precum şi de cealaltă fiică a sa Elena. Cazinoul, clădire  simbol a staţiunii în perioada interbelică a fost finalizat în 1900 şi a costat o jumătate de milion de franci.

Astăzi Vila şi Capela familiei Monteoru sunt declarate monumente istorice.

 

Atracţii turistice:

BAZINE CU APĂ SĂRATĂ ȘI DULCE

  • Ştrandul Paradis cu bazine cu apă sărată cu proprietăţi terapeutice deosebite, se află în centrul staţiunii, fiind cel mai vechi şi cel mai mare ca suprafaţă. Această apă este indicată celor ce nu pot face băi calde; procedura denumită “baie rece” putând fi făcută în scop terapeutic. Bazinul mare are dimensiuni olimpice (3.000 mp) şi o adâncime de 1,7 m. Există şi un bazin pentru copii.
  • Piscina hotelului Ceres;
  • Bazinele de înot de la Hotel Cazino;
  • Piscina pensiunii Caprice;
  • Piscina pensiunii Duet;
  • Piscina pensiunii Casa cu Tei;
  • Piscina pensiunii Olga;
  • Piscina pensiunii Ţara Luanei.

BAZE DE TRATAMENT – Spa,  CU APĂ SĂRATĂ ŞI NĂMOL

Staţiunea are climat sedativ, cu aer puternic ionizant negativ şi este recunoscută pentru apele minerale sărate, iodurate, bromurate, magneziene, sulfuroase, calcice şi pentru nămolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase care sunt indicate pentru tratarea afecţiunilor aparatului locomotor, afecţiunilor ginecologice, gastro-intestinale, hepato-biliare.

  • HOTELUL CERES are o bază de tratament modernizată, fiind dotată cu aparatură medicală performantă. Proceduri: hidroterapie – băi calde sărate; termoterapie, electroterapie: curenţi de înaltă, medie şi joasă frecvenţă; galvanoterapie uscată; băi galvanice; magnetoterapie; laserterapie; fototerapie cu lumină polarizată, masaj terapeutic, kinetoterapie şi gimnastică medicală.
  • Centrul de sănătate AQUA RELAX & Spa de la HOTELUL MONTEORU face următoarele tratamente: hidroterapie, aerohelioterapie, fizioterapie (electroterapie, laserterapie, magnetoterapie), masaj terapeutic şi gimnastică medicală.
  • Centrul Spa de la HOTEL CAZINO oferă piscină exterioară dar şi piscină  acoperită cu apă dulce, saună uscată finlandeză, hammam – sauna udă, duş cervical, jacuzzi, duşuri emoţionale, fitness, masaj relaxare, capsula Spa Jet Dermalife, solar vertical, cadă fluture hidromasaj.

IZVOARE CU APĂ SĂRATĂ ŞI NĂMOL

Izvoarele cu ape minerale din zonă sunt accesibile tuturor categoriilor sociale şi de vârstă. Zeci de afecţiuni interne şi externe pot fi ameliorate sau vindecate prin tratamentul cu aceste ape considerate de foarte mulţi miraculoase, precum şi cu nămolul din zonă.

  • IZVORUL NR. 6 – Se află în centrul staţiunii şi are apă minerală pentru cură internă (boli de stomac). Recomandări terapeutice: ulcer gastric şi duodenal, gastrite, duodenite, dismicrobism intestinal, litiază biliară, enterocolite, pancreatite, indigestii acute.
  •  IZVOARELE CU NĂMOL – Situate pe Culmea Nămolului, izvoare sulfuroase clorurosodice concentrate, feriginoase, iodurate, argilă şi nămol mineral sunt folosite în tratamentele cu nămol, care au efecte într-o gamă uimitor de vastă de afecţiuni, de la reumatism cronic şi degenerativ la lombosciatică, dureri musculare rebele, sechele după fracturi, luxaţii sau în cazurile de sinuzită şi rinită cronică.
  •  IZVORUL CU APĂ DE OCHI – Izvorul Minei de Petrol, aflat pe Dealul Murătoarea, mai este cunoscut şi sub denumirea de “Izvorul de ochi”. Are efecte antiinflamatoare şi antiinfecţioase oculare puternice, apa aceasta fiind folosită din timpuri foarte vechi de către localnici în tratarea conjunctivitelor, blefaritelor şi ca adjuvant în infecţiile oculare.

MINA DE PETROL – UNICAT ÎN EUROPA

Astăzi monument istoric, Mina de Petrol este cea mai veche exploatare petrolieră din judeţul Buzău (a doua jumătate a secolului al XIX-lea) şi o raritate în Europa şi în lume, cu puţuri săpate la adâncimi de 240 – 320 metri şi sistem de exploatare a zăcămintelor petrolifere cu metode miniere. Pentru săparea puţurilor s-a folosit un sistem de oglinzi care reflectau lumina în adâncime. Doi muncitori săpau şi încărcau găleţile acţionate cu ajutorul tracţiunii animale. Eliminau roca şi aduceau materialele necesare. În 1923 încă se extragea petrol prin puţuri, iar din 1925 prin galerii, metodă utilizată şi astăzi. Din 1931, din aceste galerii s-au forat sonde orizontale. Ţiţeiul se scurgea în galerii către puţul principal de unde, cu o pompă, era împins către suprafaţă. Aerisirea se făcea cu un ventilator, iar iluminatul cu lămpi.

Traseul până la intrarea în mină (administrată în prezent de OMV Petrom)  se derulează pe drum asfaltat, începând din dreptul CIT Monteoru şi durează aproximativ 1 oră.

Accesul publicului în mină nu este permis din raţiuni de siguranţă, aceasta fiind activă.

TRASEE TURISTICE

  • Traseul până la Schitul lui Negoiţă este marcat, porneşte din dreptul pensiunii „La Păducel”, ţine linia râului şi urcă lin prin pădure, timp de aprox. 40 min. Schitul lui Negoiţă este atestat documentar la 1682. Aici se găseşte şi o troiţă a Sfântului Apostol Andrei.
  • Traseul până la Cruce – o drumeţie până aici durează mai puţin de o oră din centrul staţiunii. Traseul este marcat cu indicatoare şi cruce roşie. Crucea se află pe dealul Piscul Mocanului, deasupra staţiunii, la altitudine de 270 m, în partea stângă dinspre intrare, într-un punct de belvedere. A fost ridicată în anul 2000 şi are o înălţime de 10 m.
  •  Şantierul arheologic La Cetăţuie unde s-a descoperit CULTURA MONTEORU (Epoca Bronzului), situat pe dealul Cetăţuia, în partea de est a localităţii.

Trasee Eco

  • Traseul 1 – Triunghi Roşu: Punctul de InformareTuristică (centru) – Albia râului Sărata – Casa de Apă – Stânca lui Monu – Lacul Verde (1 oră şi 45 min)
  •  Traseul 2 – Bulina Roşie: Punctul de Informare Turistică – Intrare Drum Forestier – Cazanul Mare – Mina de Petrol (2 h).

PARCUL DE AVENTURĂ “ESCAPADA”

Este vorba despre 1 HECTAR DE PĂDURE, unde există tiroliene, butuci suspendaţi, platforme, poduri şi scări toate interconectate între copaci, în mai multe trasee cu diferite grade de dificultate, instalate în natură oferind o modalitate de petrecere a timpului liber atât plăcută cât şi sănătoasă, prin joacă, entuziasm şi adrenalină.

Are ŞASE TRASEE compuse din 71 de elemente, şcoală de asigurare de trei elemente şi 50 de seturi de echipamente pentru autoasigurarea participanţilor, pentru copii şi adulţi.

  •  Traseele Mov 1 şi Mov 2, ambele cu câte 12, respectiv 13 elemente, se adresează în general copiilor de la 4 la 8 ani şi începătorilor.
  •  Traseele Galben 1 şi Galben 2 cuprind câte 12 şi 13 elemente de o dificultate mică spre medie. Pentru copiii cu vârsta de minim 8 ani şi începătorilor.
  •  Traseele Albastru şi Verde sunt permise numai persoanelor cu înălţimea minimă de 155 cm şi vârsta de cel puţin 14 ani.

SERBĂRI, SPECTACOLE ŞI CONCURSURI

De câţiva ani, Sărata Monteoru atrage un număr foarte mare de turişti tineri dornici de divertisment. Manifestări culturale şi sportive complexe se desfăşoară anual aici, la acestea participând zeci de mii de tineri (elevi, studenţi, vizitatori veniţi din străinătate, vârstnici etc.)

Cele mai importante dintre acestea sunt:

  •  BuzăuFest (începutul lunii iunie) – Sărbătoarea Judeţului Buzău

– Noapte dacică                   

– Petreceri câmpeneşti

– Defilări, Parade                 

– Întreceri sportive

– Concerte şi spectacole de teatru în aer liber

  • ZILELE STAŢIUNII SĂRATA MONTEORU (luna iulie) – Sărbătoarea Staţiunii Sărata Monteoru

– Paradă de costume interbelice şi trăsuri            

– Proiecţii de film

– Concert colaj din operete, musicaluri                 

– Concerte de muzică populară

– Târg antichităţi, produse tradiţionale

  • CAMPIONATUL NAŢIONAL DE OFF-ROAD – GTC TROPHY – O etapă se desfăşoară anual în septembrie.
  • CONCURSUL DE CICLISM „XC Riders MTB Challenge” este un Cross Country, traseele propuse adresându-se atât cicliştilor cu un nivel avansat de aptitudini, cât şi cicliştilor de nivel începător sau mediu.
  • CONCURS DE SEMI-MARATON montan.

 

Indicaţii de orientare :

–  DN 1B (Buzău – Ploieşti) la 19 km de Buzău şi

–  DJ 203G (Merei – Sărata Monteoru)

Distanţe:

  •  19 km de municipiul Buzău
  •  32 km de oraşul Mizil
  •  68 km de municipiul Ploieşti
  •  110 km de Bucureşti

 

Informaţii utile:

Structuri de cazare: hoteluri ** şi ***, pensiuni **, pensiuni ***, pensiuni ****, camping, case, vile.

La acestea se adaugă şi baza de tratament a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă – Complexul Ceres, unde mii de salariaţi şi de pensionari vin anual la tratamente, prin Casele de Pensii şi sindicate.

În ultimii 30 de ani capacitatea de cazare a localităţii a crescut prin apariţia multor case de vacanţă, pensiuni turistice şi hoteluri. În anul 1990, aici erau 6 structuri de primire turistică, iar în 2019, staţiunea număra 32 de unităţi de cazare.

– Centrul de Informare Turistică Sărata Monteoru

Telefon/Fax –  0338.569.517 ; e-mail: office@citsaratamonteoru.ro ; www.citsaratamonteoru.ro

 

Ştiaţi că…

  • La începutul secolului XX, Staţiunea Sărata Monteoru rivaliza cu cele mai importante staţiuni balneare din Europa, precum Karlsbad şi Karlovy Vary, întreaga protipendadă a Europei alegând să-şi trateze în staţiunea buzoiană afecţiunile, cu apă sărată.
  • Bazinul de vară, inaugurat în 1904, avea o suprafaţă de 2500 mp.
  • Aici a luat naştere Cultura Monteoru, pentru arheologia românească, şi tot aici au mai fost descoperite şi aşezări din neolitic  – Culturile Băeşti-Aldeni şi Cucuteni B.
  • Mina de Petrol este unică în Europa şi o raritate în lume prin sistemul de exploatare a zăcămintelor petrolifere cu metode miniere.
  • În anul 2010, Sărata Monteoru a fost desemnată Destinaţie Europeană de Excelenţă – EDEN – runners-up, ocupând locul III – pentru turism acvatic.

 

Galerie foto: