Scurtă descriere
Urmând Valea Slănicului, pe raza administrativă a localităților Mânzălești și Lopătari, veți descoperi un tărâm cu adevărat fermecător, unde natura, în decursul a milioane de ani, a creat peisaje spectaculoase în sare. Pe aceste meleaguri, la aproximativ 500 – 600 m altitudine se află Platoul Meledic, situat pe depozite salifere iar, în apropiere, cenușa vulcanilor preistorici a dat naștere unui deosebit monument al naturii: „Grunjul” de la Mânzălești.
„Grunjul” de la Mânzălești se află la confluența pârâului Jgheab cu râul Slănic și are o formă piramidală, ocupă o suprafață de apoximativ 0,0025 hectare, fiind format din tuf vulcanic și marne albe cineritice. Pentru vizionarea unui material video despre Grunjul de la Mânzălești, vă rugăm să accesați următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=doUfX5_bCYk
Platoul Meledic este o rezervație naturală, speologică și zoologică care se întinde pe o suprafață de 67,5 hectare. Aici se întâlnește unul dintre cele mai mari zăcăminte salifere din țară. Prin dizolvarea sării rezultă forme de relief spectaculoase, cu dimensiuni și fizionomii variate. Un exemplu reprezentativ este ansamblul de peșteri săpate în sare de apele subterane.
Atracțiile Platoului Meledic includ peștera 6S, care a fost descoperită în anul 1980, fiind a doua peșteră în sare ca lungime din lume (3190 m), Lacul Mare și Lacul Castelu. În poiana din jurul Lacului Mare puteți să admirați Tabăra de sculptură în lemn de la Mânzălești, expoziție care cuprinde 25 de sculpturi.
În celebra sa operă „România pitorească”, fascinat de frumusețea Platoului Meledic, Alexandru Vlahuță îi dedică un întreg capitol și îl descrie astfel: „Suntem la Meledic, una din cele mai largi deschizături din Carpații Buzăului. Măgura pe care stăm – un vârf înalt de unde privim toata valea Meledicului și munții depărtați cari-o înconjoară – se cheamă Gruiul Haiducilor. Un mândru castel se ridică pe marginea lacului, flori ne-mpresoară, stelele tremură-n lac, lin clincătă pe vale apele Slănicului.”
Pentru vizionarea unui material video despre Platoul Meledic, vă rugăm să accesați următorul link: https://youtu.be/V66ZxWf9amg
Platoul Meledic și „Grunjul” de la Mânzălești fac parte din Geoparcul „Ținutul Buzăului” care a fost recunoscut drept sit UNESCO în luna aprilie 2022, fiind un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural de importanță mondială.
Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile.
Indicații de orientare:
Pentru a ajunge la Platoul Meledic, există următoarele posibilități:
- Drumul european E85, iar din comuna Mărăcineni urmați drumul județean 203K către Mânzălești – Lopătari.
Informații utile:
- Din motive de siguranță, accesul în Peștera 6S este interzis.
- Pentru informații suplimentare, vă rugăm să accesați site-ul https://tinutulbuzaului.org/ .
- Pentru vizitarea Muzeului „Timpul Omului” de la Mânzălești, vă rugăm să anunțați telefonic sosirea dumneavoastră la numărul de telefon: 0742 904 462. Tariful de vizitare al muzeului este de 5 lei pentru adulți iar pentru copii/elevi/studenți intrarea este gratuită.
Știați că…
- Lacul Mare, cu toate că este amplasat pe un zacământ de sare, are apă dulce?
- În anul 2015 a fost creat Muzeul „Timpul Omului” de la Mânzălești care întruchipează viața și legătura dintre pământ și om, povestită din perspectiva trecătoare a timpului? Astfel, puteți să admirați o colecție etnografică bogată, folosită pentru a exprima simboluri universale precum viața și statornicia locurilor.
- Localitatea Mânzălești a fost atestată documentar în anul 1522, într-un hrisov din vremea lui Radu de la Afumați?