Chihlimbarul de Colți

Scurtă descriere

Pe valea Sibiciului, în comuna Colți, dealurile aflate în apropiere ascund o adevărată comoară: depozite de chihlimbar, o „piatră magică” ale cărei nuanțe sunt de culoarea focului sau a sângelui. O legendă locală relatează că pentru a găsi chihlimbar, mai întâi trebuie să simți „chemarea” acestuia pentru a descoperi locul unde se află. Conform legendei, locul în care chihlimbarul a fost găsit nu trebuie dezvăluit nimănui pentru că niciodată nu îl vei mai descoperi.

Chihlimbarul este o rășină fosilă care provine din unele specii de pin și are un colorit variat: galben, brun-roșcat sau verde-negru. Adesea, structura lui cuprinde fosile de plante sau insecte, acest fenomen se crede că a avut loc acum 60-40 milioane de ani. Potrivit credințelor populare, chihlimbarul are proprietăți magice și tămăduitoare, îndeplinește rolul de amuletă protectoare, dar în același timp, este și un material foarte apreciat folosit la confecționarea bijuteriilor.

Rezervația geologică de la Colți se întinde pe o suprafață de 2,52 hectare și este singurul loc din România unde exploatarea organizată a chihlimbarului a fost efectuată (primele extracții sistematice ale chihlimbarului au început în anul 1920).

Cele mai frumoase exemplare de chihlimbar sunt cuprinse în colecția Muzeului Chihlimbarului Colți, secție externă a Muzeului Județean Buzău. Muzeul a fost construit între anii 1973-1979 după modelul unei case țărănești cu demisol, parter și etaj.

După un amplu proces de reabilitare și modernizare, Muzeul Chihlimbarului Colți se prezintă publicului ca o instituție modernă, devenind, prin soluțiile muzeotehnice propuse, un muzeu de referință în peisajul cultural românesc.

Pepite de chihlimbar, bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele etc.), unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop), toate vor putea fi admirate de către vizitatori într-un concept expozițional nou.

Expozițiile de bază valorifică, de asemenea, colecția de flori de mină și exponate de paleofaună, din patrimoniul Muzeului Județean Buzău, precum femurul unui mamut, care a trăit acum 2,5 milioane de ani pe teritoriul județului Buzău. Totodată, o parte importantă a conceptului expozițional este dedicată “Grotei Nucu-Bozioru”, monument unic al artei preistorice din spațiul țării noastre.

Printre surprizele pregătite publicului se numără vitrina smart, prima de acest fel într-un muzeu românesc, și magazinul de suveniruri, de unde vizitatorii pot achiziționa amintiri din Buzău – obiecte personalizate cu imagini din colecțiile muzeului, dar și ale unor monumente istorice din județ.

Chihlimbarul de Colți și Muzeul Chihlimbarului Colți sunt incluse în Geoparcul „Ținutul Buzăului” care a fost recunoscut drept sit UNESCO în luna aprilie 2022, fiind un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural de importanță mondială.

Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile.

 Indicații de orientare:

Pentru a ajunge la Colți, trebuie să mergeți pe DN 10 (Buzău-Brașov), și apoi prin Pătârlagele – Sibiciu – Colți (DC 69).

 Informații utile:

  • Programul de vizitare al Muzeului de Chihlimbar de la Colți este următorul:
  • 10:00 – 18:00 (în perioada 1 mai – 30 septembrie, ultima intrare are loc la ora 17:15)
  • 09:00 – 17:00  (în perioada 1 octombrie – 30 aprilie, ultima intrare are loc la ora 16:15).
  • Muzeul este închis în zilele de luni și marți, fiind deschis de miercuri până duminică.  
  • Tariful pentru vizitarea expoziției de bază este următorul:   
  • Bilet de intrare în grup (format din minim 10 persoane) – 5 lei / pers.
  • Bilet de intrare individual – 10 lei / pers.  
  • Elevi şi studenţi individual şi/sau în grup – 2 lei / pers.  
  • Accesul în muzeu este permis cu respectarea normelor de igienă și distanțare socială, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
  • Pentru informații suplimentare, vă rugăm să accesați site-urile https://www.muzeubuzau.ro/?venue=colectia-de-chihlimbar-colti sau https://tinutulbuzaului.org/. De asemenea, puteți să apelați numărul de telefon: 0238 710 638.

 Știați că…

  • Muzeul Chihlimbarului de la Colți este singurul muzeu de acest tip din România?
  • Chihlimbarul de Colți este cel mai valoros din lume, datorită calității și coloritului? Are peste 160 de culori. De asemenea, este cunoscut și sub numele de succin de Buzău sau rumanit.
  • Cea mai mare pepită de chihlimbar de Colți cântărește 3450 de grame și este expusă la sediul central al Muzeului Județean Buzău – Aleea Castanilor nr. 1, municipiul Buzău?

 

Galerie foto: