Colecții vizitabile din Geoparcul „Ținutul Buzăului”

Scurtă descriere

Geoparcul „Ținutul Buzăului” a fost recunoscut drept sit UNESCO în luna aprilie 2022, fiind un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural de importanță mondială. Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile.

Geoparcul este situat în Regiunea de dezvoltare Sud-Est, în partea de nord a județului Buzău. Teritoriul propus se află în zona de curbură a Carpaților Orientali, la intersecția drumurilor istorice ce leagă Muntenia, Transilvania și Moldova. Cuprinde următoarele 18 comune: Beceni, Berca, Bozioru, Bisoca, Brăeşti, Chiliile, Cănești, Colți, Cozieni, Lopătari, Mânzălești, Odăile, Pârscov, Pănătău, Scorţoasa, Săruleşti, Valea Salciei, Vintilă Vodă, totalizând o suprafaţă de 109826 ha și o populație de 52.500 locuitori.

Geoparcul „Ținutul Buzăului” este cunoscut pentru atracțiile sale naturale: Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari (comuna Berca) și Pâclele Mici (comuna Scorțoasa), Valea Slănicului cu Platoul Meledic, Grunjul de la Mânzălești, Focul viu de la Lopătari, Trovanții de la Ulmet, Padurea Lacurile Bisoca cât și pentru cele antropice:  Așezările rupestre de la Aluniș-Colți-Bozioru, mănăstirile Poiana Mărului (comuna Bisoca) și Găvanu, Muzeul Chihlimbarului de la Colți, Casa Memorială Vasile Voiculescu de la Pârscov.

 

Geoparcul cuprinde trei colecții vizitabile: „Timpul Omului” în comuna Mânzălești, „7 locuri de poveste” în comuna Lopătari și „Muzeul Formelor” în comuna Bozioru.

În anul 2020, a fost inagurată și Colecția vizitabilă “Casa Timpului” din Valea Salciei.

„Timpul Omului” din Mânzălești prezintă în mod simbolic legătura dintre Pământ și Om, din perspectiva Timpului, pe fundamentul pietrei, lutului și sării, elementele naturale care stau la baza vieții culturale a Mânzăleștenilor. Astfel, puteți să admirați o colecție etnografică bogată, folosită pentru a exprima simboluri universale precum viața și statornicia locurilor. Pentru vizitarea muzeului, vă rugăm să anunțați telefonic sosirea dumneavoastră la numărul de telefon: 0742 904 462. Tariful de vizitare este 5 lei pentru adulți iar pentru copii/elevi/studenți intrarea este gratuită. Pentru vizionarea unui material video despre Colecția vizitabilă ”Timpul Omului” vă rugăm să accesați următorul link: https://youtu.be/-s9CgJaTYAg

„7 locuri de poveste” din localitatea Lopătari a fost deschis în anul 2016. Scopul muzeului este acela de a explora lumea nevăzută a poveștilor și a legendelor care sunt prezente în Ținutul Buzăului. Aici veți afla despre cele 7 locuri din Ținutul Buzăului care au inspirat de-a lungul timpului povești cu balauri, uriași, căpcăuni, spirite protectoare, pietre magice și leacuri nemaiîntâlnite. Pentru vizitarea muzeului nu se percepe nicio taxă de intrare, dar vă rugăm să anunțați telefonic sosirea dumneavoastră la numărul de telefon: 0745 948 467. Persoana de contact este Blîndu Oana, Referent Cultural, telefon: 0745 948 467, email: biblioteca@comunalopatari.ro  .

”Muzeul Formelor” din comuna Bozioru, găzduieşte trovanţi  în miniatură de la Ulmet şi funcţionează în cadrul Centrului de Informare şi Promovare Turistică din localitate. Aici este locul unde puteți să aflați povestea formării trovanților, parcurgând o călătorie în timp de peste 12 milioane de ani. Povestea este presărată cu credințe populare și legende despre aceste formațiuni geologice. Pentru vizitarea muzeului vă rugăm să anunțați telefonic sosirea dumneavoastră la numărul de telefon:  0763 575 822. Tariful de vizitare este 5 lei pentru adulți, respectiv 3 lei pentru copii/elevi/studenți/pensionari. Pentru vizionarea unui material video despre Colecția vizitabilă ”Muzeul Formelor” vă rugăm să accesați următorul link: https://youtu.be/BrsxruZoLbA

Colecţia vizitabilă „Casa Timpului” a fost deschisă în anul 2020, este amenajată într-o casă țărănească și are ca scop păstrarea istoriei locului și a familiilor care au pus piatra de temelie a localității Valea Salciei. Colecția cuprinde trei încăperi: două dintre ele înfățișează o odaie de zi și un vechi dormitor din casele țărănești, iar în a treia au fost expuse unelte tradiționale. Printre obiectele pe care le puteți admira în „Casa Timpului” se numără o ladă de zestre, opaițe, cofe de apă, costume populare, carpete țesute manual, preșuri, perdele brodate și alte articole de interior, toate acestea fiind donate de către locuitorii comunei. De asemenea, vizitatorii pot admira două ii care datează din jurul anului 1800, precum și cărți bisericești din aceeași perioadă. Pentru vizitarea colecției nu se percepe nicio taxă.

 

Informații utile:

Geoparcul poate fi vizitat pe toată durata anului și nu este percepută nicio taxă. Având o suprafață vastă, pentru a ajunge și vizita Geoparcul Ținutul Buzăului sunt recomandate autovehiculele ca mijloc de transport. Accesul se face pe drumuri județene sau comunale care urmează văile a trei râuri: Sibiciul, Bălăneasa și Slănicul de Buzău. Geoparcul are două intrări principale prin comuna Berca (situată la  130 km. de București) și prin comuna Colți (situată la 80 de km. de Brașov).

Accesul rutier se poate realiza pe drumul național DN 10 (Brașov – Buzău) aflat la sud pe valea Buzăului și din care în lungul văilor Slănicului (cu localitățile: Beceni, Vintilă Vodă, Mânzălești, Lopătari, Sărulești și Bisoca), Sărățelului (cu localitățile: Berca, Scorțoasa, Cănești și Chiliile) și Bălănesei (cu localitățile: Cozieni, Bozioru, Brăești și Odăile) se desprind drumuri județene. Drumul comunal de pe valea Sibiciului ajunge la comuna Colți.

În partea de est, drumul național DN 2 (sau drumul european E85) dinspre București – Suceava din care se desprind drumuri județene pe valea Câlnăului (comuna Valea Salciei) și Râmnicului.

De-a lungul văii Buzăului există acces feroviar pe calea ferată 504 Buzău – Nehoiașu care traversează următoarele localități: Buzău, Vernești, Cândești, Berca, Ojasca, Unguriu, Măgura, Pârscov, Bădila, Rușavățu, Viperești, Cislău, Gura Bâscei, Mărunțișu, Pătârlagele, Valea Sibiciului, Șețu, Păltineni, Nehoiu și Nehoiașu. Pentru detalii despre mersul trenurilor, vă rugăm să accesați acest link: https://www.transferoviarcalatori.ro/mersul-trenurilor/171-buzau-nehoiasu.html

Site-ul https://tinutulbuzaului.org/ oferă numeroase informații despre Geoparcul „Ținutul Buzăului”: de la descrierea obiectivelor turistice, a legendelor acestui ținut, a tradițiilor și a meșteșugurilor populare, la fotografii și materiale video, la idei de drumeție precum și la hărțile și cărțile publicate despre geoparc în format electronic.

 

Galerie Foto: