Comuna Chiojdu

 

Scurtă descriere

Comuna Chiojdu este situată în partea de nord – vest a județului Buzău, fiind amplasată într-o depresiune culoar care cuprinde ambele maluri ale râului Bâsca Chiojdului. Amplasarea geografică, frumusețea cadrului natural, arhitectura tradițională  și obiceiurile locale reprezintă atuurile principale ale acestei localități. 

În zona subcarpatică a Buzăului s-a dezvoltat în secolele XVIII-XIX o arhitectură populară monumentală, cu trăsături specifice, care a conturat o identitate proprie acestui areal. Ocupația localnicilor și-a pus amprenta în conturarea acestui stil arhitectural, gospodăriile țărănești fiind alcătuite dintr-o casă cu pivniță și construcții anexe pentru depozitarea fructelor și vinului. Casa Codescu este reprezentativă acestui stil, o replică a acesteia a fost construită în anul 1936 și se găsește la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Printre atracțiile turistice ale comunei Chiojdu se numără Trovanții din Chiojdu, Casa cu Blazoane, Rezervația naturală „Pădurea cu tisă”, Cascada Șipot și traseul turistic către Lacul Vulturilor.

Trovanții sunt formațiuni stâncoase care mai sunt cunoscute și sub numele de „pietre vii” pentru că se crede că acestea ar crește din nisip. Însă, din punct de vedere științific, trovanții sunt depozite de nisip și straficații de gresii cimentate și modelate în timp de agenții naturali (vânt, ploaie, etc).  La aproximativ o oră de mers pe jos din satul Bâsca Chiojdului, veți descoperi impunătorii Trovanți din Chiojdu care vă vor impresiona cu siguranță prin aspectul lor.

Casa cu Blazoane este o capodoperă a arhitecturii naţionale, fiind unul dintre cele mai importante monumente din Buzău, cu o istorie pe cât de misterioasă, pe atât de frumoasă.

Numele casei provine de la cele trei blazoane aflate deasupra intrării în casă. Blazonul din mijloc înfățişează un vultur bicefal despre care istoricii spun că este simbolul familiei Cantacuzinilor (stabilită în Țările Române după căderea Bizanțului, la 1453). Cele două rozete din lateral sunt reprezentări ale meşterilor populari care au decorat casa.

Casa cu Blazoane a fost construită la jumătatea secolului al XVIII- lea de către moşnenii Izbăşoi, țărani liberi și deținători de moșii întinse. Conform inscripției care se păstrează deasupra intrării principale, clădirea a suferit modificări în anul 1823, când a fost extinsă.

Acest monument istoric de importanță națională (BZ-II-m-A-02383) a fost achiziționat în anul 2008 de Uniunea Arhitecților din România, cu intenția de a restaura clădirea și de a o transforma ȋntr-un obiectiv cultural-turistic. Lucrările de reabilitare s-au încheiat în 2015, iar ȋn prezent Casa cu Blazoane funcționează ca centru cultural fiind zilnic deschisă publicului pentru vizitare după următorul program: luni-sâmbată între orele 10:00-17:00 și duminică între orele 10:00–16:00. Pentru informații suplimentare vă rugăm să apelați la numărul de telefon: 0737.030.006.

Împătimiții de istorie pot vizita în localitate și casa Vasile Codescu, gospodăria Traian Drăgulin și o cruce aflată în curtea bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Chiojdu, toate acestea fiind incluse pe lista monumentelor istorice din județul Buzău.

„Pădurea cu tisă” se află la poalele Munților Monteoru și este o rezervație naturală protejată de tip forestier care se întinde pe o suprafață de 150 de hectare.

Cascada Șipot este o cădere de apă de aproximativ 5-6 metri înălțime și este localizată aproape de limita județului Prahova.

Pentru pasionații de drumeții, din centrul localității pornește traseul turistic către Lacul Vulturilor. Traseul are o durată de aproximativ 7 ore de mers pe jos.

Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund, se află în masivul Siriu la o altitudine de 1420 m și este de origine glaciară. Are adâncimea maximă de 3 m şi este alimentat din ploi şi de izvoarele de la baza culmii de grohotiş.

 

Indicații de orientare:

Pentru a ajunge în comuna Chiojdu, trebuie să intrați pe DN 10 Buzău-Brașov, localitatea fiind situată la aproximativ 70 km de municipiul Buzău. Pe DN 10, din localitatea Gura Bâscei, urmați drumul județean DJ 102B către Calvini și apoi continuați pe DJ 102L spre Cătina și Chiojdu.

 

Informații utile:

  • În satul Bâsca Chiojdului este înființat Centrul de Vizitare și Informare al sitului ROSCI 0229 Siriu, unde găsiți informații despre traseele montane, fauna și flora din zonă și activitățile pe care le puteți desfășura. De asemenea, la centru puteți să vizionați materiale video despre localitatea Chiojdu și munții care o înconjoară. Vă rugăm să contactați Centrul de Vizitare și Informare Siriu la numărul de telefon: 0769.294.083. Centrul funcționează după următorul program: este deschis de luni până joi între orele 08:00-16:30, respectiv vineri între orele 08:00-14:00, iar sâmbăta și duminica este închis.
  • În localitatea Chiojdu funcționează 5 pensiuni care asigură condiții de cazare și masă.

 

Știați că…

  • Localitatea Chiojdu este inclusă în ghidul oficial al celor mai frumoase sate din România?
  • Istoricul Constantin Giurescu, membru al Academiei Române, s-a născut la Chiojdu în data de 10 august 1875?
  • Denumirea localității, conform lui Nicolae Iorga și Constantin C. Giurescu, ar proveni fie din cuvântul de origine maghiară „koves” care înseamnă piatră, fie de la latinescul „quies” care înseamnă liniște?
  • Stilul arhitectural al Casei cu Blazoane a influențat mai multe clădiri din municipiul Buzău, printre care se regăsesc și Casa Vergu Mănăilă și Conacul Trandafirilor din Parcul Crâng?

 

Material realizat cu sprijinul Centrului de Vizitare și Informare al sitului ROSCI 0229 Siriu

 

Galerie foto:

Surse foto: Burlan Elena, Drăgulin Florin