Comuna Cislău

 

Scurtă descriere

Comuna Cislău se află în partea estică a județului Buzău, fiind amplasată pe cursul mijlociu al râului Buzău și pe cursul inferior al râului Bâsca Chiojd.

Localitatea este situată în Depresiunea Cislăului, care face parte din grupa vestică a Subcarpaților Buzăului. Depresiunea cuprinde culmi domoale acoperite cu livezi și vii și pante abrupte pe care se întind păduri. Altitudinea maximă se înregistrează în Vf. Baidea (661 m), iar Muchea Nicovanului atinge înalțimea de 532 m.

Amplasarea geografică și frumusețea cadrului natural, precum și existența a 12 trasee turistice, transformă această zonă într-o destinație ideală pentru pasionații de drumeții. Astfel, turiștii pot explora împrejurimile pitorești care cuprind ape curgătoare, dealuri line, lacuri, păduri de foioase și conifere și obiective turistice încărcate de istorie.

Printre atracțiile turistice ale comunei Cislău se află Herghelia Cislău, Biserica „Înălțarea Domnului” din satul Buda-Crăciunești (1793) și Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Cislău (1749).

De asemenea, în Cislău, se află monumentul de tip memorial  „Statuia eroului Neacșu”, ridicată în 1911 în memoria celor căzuți în Războiul Român de Independență.

Herghelia Cislău a fost înființată în anul 1884, pentru creșterea cailor din rasa Pur-sânge englez. Exemplarele crescute aici au câștigat trofee la concursuri hipice organizate în țară și străinătate. Herghelia este situată pe DN 10, aproape de intrarea sudică a localității Cislău, și oferă lecții de echitație, agrement și plimbări. Pentru vizitarea hergheliei, trebuie să faceți programare cu minim 24 de ore înainte la numărul de telefon: 0238 503 590, între orele 09:00-16:00 de luni până joi și 09:00-14:00 în zilele de vineri.

Un loc de seamă în istoria locului îl are Doamna Neaga, fiica lui Vlaicu Clucerul din Cislău și soția lui Mihnea Turcitul,  domn al Țării Românești între anii 1577-1583 și 1585-1591. Doamna Neaga este cunoscută pentru ctitorirea și refacerea mai multor lăcășuri de cult din județul Buzău. Ea stăpânea comunele Rușavăț, Cislău, Lapoș, Tisău, Grăjdana, Sarate, Valea Scheilor. În anul 1591, soțul ei, Mihnea trece de partea turcilor renunțând la credința ortodoxă. Doamna Neaga nu urmează acestă cale și se retrage în părțile Lapoșului unde se dedică actelor caritabile. Doamna Neaga a făcut donații mănăstirii de la Aluniș și pentru construirea Bisericii „Sfinții Îngeri” din Buzău în anul 1617.

În comuna Cislău, într-o poiană situată la mică distanță de satul Buda Crăciunești, Doamna Neaga a construit în anul 1588, o mănăstire care purta numele Biserica Aninoasa – Cislău și lângă aceasta un mic schit pentru călugari. După un timp, pentru a le proteja de atacurile turcilor, aceste așezăminte au fost înconjurate de ziduri groase din piatră și cărămidă. Astfel, acest loc a fost transformat într-o cetate veritabilă. În anul 1738, din cauza unui cutremur puternic, cetatea a fost distrusă în totalitate. Ruinele mănăstirii Doamnei Neaga cuprindeau doar un zid (de unde și denumirea „Zidul Doamnei Neaga”, sau „Poteca Zidului” ori „Valea Zidului”). Astăzi, din păcate, în acest loc unde a fost cândva o cetate puternică, nu mai există nicio urmă a acesteia, rămânând doar istoria și legendele.

Urmând traseele turistice nr. 6 și nr. 7 descrise pe site-ul http://primariacislau.ro/index.php?rewriteparam=turism, puteți să ajungeți la vechiul amplasament al mănăstirii.

 

Indicații de orientare:

Pentru a ajunge în comuna Cislău, trebuie să intrați pe DN 10 Buzău-Brașov, localitatea fiind situată la 48 km de municipiul Buzău, respectiv 110 Km de municipiul Brașov.

Puteți să ajungeți în comuna Cislău și cu trenul, pe ruta Buzău – Nehoiașu, această cale ferată asigură legătura între municipiul Buzău și localitățile de pe Valea Buzăului. Pentru detalii despre mersul trenurilor, vă rugăm să accesați acest link: https://www.transferoviarcalatori.ro/mersul-trenurilor/171-buzau-nehoiasu.html

 

Informații utile:

  • Pentru informații suplimentare despre localitatea Cislău și traseele turistice din această zonă, vă rugăm să accesați site-ul http://primariacislau.ro/index.php?rewriteparam=turism.
  • Jandarmeria montană Cislău: persoană de contact – Plt. adj. Bratu Dorin, telefon: 0238 551.655.

 

Știați că…

  • Localitatea Cislău este atestată documentar în anul 1523 într-un hristov emis de domnitorul Vladislav al III – lea?
  • Denumirea localității, conform lui G. Lecca, în „Dicționarul istoric, arheologic și geografic al României”, tipărit în 1937, ar proveni din cuvântul din limba slavonă „cislo” și moldovenescul „cislă” care înseamnă cotă-parte din bir (taxă, impozit) care revine unei persoane sau unei comunități?
  • Primele urme de locuire umană pe teritoriul comunei Cislău aparțin primei epoci a fierului Hallstat? În localitate, în anul 1959, a fost descoperit un mormânt de înhumație care are ca inventar arheologic o sabie de fier și aproximativ 200 de săgeți de bronz în trei muchii. Piesele se află la Muzeul de Istorie de la Ploiești și sunt datate din secolul IV î.Hr.
  • O legendă relatează cum Doamna Neaga, fiind urmărită de turci, ar fi potcovit un cal așezându-i potcoavele invers, acest lucru i-a derutat pe urmăritori și ea a reușit să scape?

Galerie foto: