Muzeul Județean Buzău- Colecția de telefoane

Colecţia de telefoane

 

Considerată cea mai mare colecţie de gen din ţară cu piese în stare de funcţionare, Colecţia de telefoane a Muzeului Judeţean Buzău cuprinde peste 300 de aparate telefonice de provenienţă românească și străină (Germania, Franța, Belgia, U.R.S.S.), de toate formele şi mărimile, și ilustrează cronologic istoria și rolul important pe care această invenție l-a avut şi îl are în viețile tuturor oamenilor.

Donația colonelului buzoian Nicolae Antohi (1930 – 2013), care a început să colecţioneze telefoane încă din anul 1975, constituie nucleul acestei colecții care cuprinde telefoane de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în zilele noastre, predominând cele civile din perioada interbelică.

Toate piesele, restaurate cu elemente componente originale, sunt în stare de funcţionare. Sunt telefoane civile şi militare, de masă şi de perete, telefoane publice, militare, staţii de emisie-recepţie şi centrale telefonice, cu baterie locală, cu baterie centrală şi automate, din România, Marea Britanie, Germania, Franţa, Suedia, Belgia, Austria, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Rusia. O mare parte din aparate sunt realizate de firme celebre, unele dintre acestea încă pe piaţa mondială cu mari cifre de afaceri, altele reorganizate sub alte sigle sau chiar dispărute.

O piesă importantă a colecției o reprezintă aparatul telefonic de masă realizat artizanal, care datează din anii ‘50. Modelul a fost fabricat într-o serie mică, de până la 50 de bucăţi, şi a fost lucrat de către deţinuţii politici din penitenciarele româneşti. Aceste telefoane au fost introduse şi au funcţionat în cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, începând cu anii ‘50. Piesa deținută de muzeu a funcționat în secretariatul fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, în perioada 1961 – 1965.

Printre piesele expoziţiei se numără şi câteva centrale telefonice, unele dintre ele prevăzute cu 10 linii, precum Vestitorul și Viitorul, produse în România în anii ’40  sau cu o capacitate de susţinere de până la 30 de linii, precum centrala telefonică de campanie Standard  pentru transmisiuni.

Expoziţia este completată de telefoane de cabină cu baterie locală şi centrală, modele digitale de masă şi perete, precum şi o serie de telefoane mobile, apărute pe piaţa românească în anii de după revoluţia din decembrie 1989.

 

Indicaţii de orientare :

  Municipiul Buzău, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, până în Parcul Crâng, se intră pe Aleea Castanilor, nr. 1

       

Distanţe:

  • 70 km – de Ploieşti
  • 165 km – de Braşov
  • 115 km – de Bucureşti

 

Informaţii utile:

MUZEUL JUDEŢEAN BUZĂU – Adresa: Aleea Castanilor, nr. 1, municipiul Buzău, jud. Buzău, cod 120360, Tel.: 0238-710561; Tel./Fax: 0238-710638; www.muzeubuzau.ro

 Program de vizitare

 Centrul de Informare Turistică Buzău – http://www.citbuzau.ro

  

Ştiaţi că…

… Cea mai veche piesă expusă în cadrul Colecţiei de telefoane este un aparat telefonic marca Ericsson datând din anul 1898. Acesta este dotat cu baterie locală şi reprezintă precursorul circuitului imprimat. Modelul a fost fabricat pe o perioadă de aproape 20 ani, începând cu anul 1898 şi până aproape de anul 1920.

…La Buzău a fost expusă pentru o perioadă de timp şi o piesă extrem de rară: maşina electromagnetică de criptat Enigma, Model M 2-3, instrument de comunicaţie secretă al armatei germane, folosită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru transmiterea codificată a ordinelor de luptă către armatele celui de-al treilea Reich. 

 

Galerie foto:

Foto – sursa :  Muzeului Judeţean Buzău