Muzeul Județean Buzău – Colecţia temporară “Surprinzătorul DALI”

 

Timp ce cinci luni, Muzeul Județean Buzău găzduieşte, în premieră, expoziția unică „Surprinzătorul Dali” conținând opere originale ale marelui artist Salvador Dali, din Colecția Kesauri din Franța. Expoziția este deschisă de pe 22/09/2020 până 28/02/2021 și prezintă 150 de opere originale ale marelui maestru al vremurilor noastre, considerat cel mai proeminent reprezentant al suprarealismului în artă.

Expoziția „Surprinzătorul Dali” este formată din exponate ale Colecției Kesauri de opere originale realizate de Salvador Dali: litografie, ceramică, lucrări în bronz, argint, aur. Expoziția evidențiază aspecte esențiale majore ale operei marelui artist al vremurilor noastre.

Scopul expoziției este acela de a ajuta publicul să înțeleagă modul în care Salvador Dali își materializează viziunea, redată prin limbajul artistic special, sub forma imaginilor, care deseori au aspect intangibil, dar sunt simțite în mod clar de către privitor. Dincolo de ceea ce ochiul vede, întotdeauna există ceva ascuns, dar mult mai important decât simpla imagine vizualizată. Această enigmă și misterul atrag și determină publicul să reflecteze asupra întrebărilor fundamentale ale vieții. Creativitatea lui Dali este mai mult despre a „gândi”, „a imagina” decât despre „a vizualiza”.

 

Expoziția este împărțită în secțiuni tematice:

 

Secţiunea 1 – Portofoliul  „Meseriile omului”

Seria „Meseriile omului” este compusă din 11 subiecte, create de Salvador Dali în anii 1970-1971. Maestrul Dali nu a creat această serie pentru un comanditar, astfel că spiritul și creativitatea sa cu mai multe fațete nu au fost limitate de nicio direcție predeterminată.

El a folosit simboluri și culori cu un scop foarte exact, acela de a înfățișa un spațiu rural familiar artistului. Prin urmare, acest mediu este mai puțin cunoscut publicului larg, care nu cunoaște topografia particulară a locului.

Mai târziu, în 1979, această serie „Meseriile omului” a fost autorizată pentru ca toate cele 11 originale să poată fi folosite pentru serigrafie în aur și argint. Numai cele din argint au fost realizate, dar și acestea numai parțial.

 

Secțiunea 2 – Portofoliul „Iubirile Cassandrei”

În anul 1967, Dali a fost însărcinat de editorul Pierre Argillet să creeze o serie de gravuri pentru a ilustra poemele lui Ronsard. Lui Dali imaginile de vis descoperite în poezia lui Ronsard i-au deschis calea exprimării ideilor sale, izvorâte din subconștient prin lucrări cu teme precum: iubirea, moartea, trecerea timpului și ciclul naturii. Fiecare gravură este semnată de Dali prin timbru sec.

 

Secţiunea 3 – Portofoliul „Tricornul”

Salvador Dali a creat o serie de 20 de litografii magnifice bazate pe romanul și baletul ”Tricornul”, în anul 1959. Litografiile sunt realizate într-un mod care necesită tipărirea individuală a fiecărei culori, ceea ce conferă o claritate perfectă a culorilor.

 

Secţiunea 4 – Alte lucrări originale ale lui Salvador Dali

Expoziția prezintă şi alte lucrări originale ale lui Salvador Dali, cum ar fi tapiserii, serigrafie pe mătase, litografii, cărți poștale concepute de maestru sau chiar lucrări originale ca “Mozaicul circular” pe care l-a creat special pentru Ediția Springbok din New York. De asemenea, sunt prezentate portofolii și serii ale lucrărilor originale ale lui Salvador Dali: „Bătrânul și marea”, „Omagiu lui Meissonier”, „Calendarul de perete” 1956 pentru Hans E. Bahr”, „Calendarul de perete” 1965 pentru Manifattura Ceramica Pozzi.

Expoziția „Surprinzătorul Dali” este produsă și organizată de Muzeul Județean Buzău și Art Expo S.I.A. Proiect care își propune să atragă familii, tineri, clienți și lucrători în lumea artei, oferind bilete reduse la expoziții, evenimente și activități de artă și cultură.

 

Indicaţii de orientare :

Municipiul Buzău, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu (până în Parcul Crâng), se intră pe Aleea Castanilor, nr. 1

Distanţe:

  • 70 km – de Ploieşti
  • 165 km – de Braşov
  • 115 km – de Bucureşti

 

Informaţii utile:

MUZEUL JUDEŢEAN BUZĂU – Adresa: Aleea Castanilor, nr. 1, municipiul Buzău, jud. Buzău, cod 120360; Tel.: 0238-710561; Tel./Fax: 0238-710638, www.muzeubuzau.ro

Centrul de Informare Turistică Buzău – http://www.citbuzau.ro

 

Program de vizitare

 

Tarife vizitare

Bilet Adult 25 lei
Bilet Copii (vârste 7 – 17 ani), Pensionari, Studenţi 16 lei
Bilet Copii cu vârste între 7 şi 17 ani (inclusiv) – însoţiţi de cel puţin 1 adult, Copii în grup şcolar (se consideră grup un număr de cel puţin 10 copii) 10 lei
Bilet cu audioghid Adult 37 lei
Bilet cu audioghid Copii cu vârste 7 şi 17 ani, Pensionari, Studenţi sub 26 de ani 27 lei
Bilet cu audioghid Copii cu vârste între 7 şi 17 ani (inclusiv) – însoţiţi de cel puţin 1 adult, Copii în grup şcolar (se consideră grup un număr de cel puţin 10 copii) 20 lei
Bilet Copii 0 – 6 (inclusiv) ani, Profesor cu grup şcolar 0 lei

 

 Ştiaţi că…

… Lui Dali îi plăcea să explice semnificația operei lui, dar fără să intre prea adânc în detalii: „Dacă vi se pare că e prea simplă, nu ezitaţi să îmi spuneţi, aș fi fericit să o complic un pic…”  spunea artistul.

…Dali scria: „Peste secole, Leonardo da Vinci și cu mine comunicăm unul cu celălalt” –  la fel și noi – ar trebui să comunicăm cu contemporanii noștri, prin intermediul artei lui, care ne face să gândim astfel, să încercăm să creăm o lume mai bună.

 

Galerie foto:

Foto – sursa :  Muzeul Judeţean Buzău