Năeni

 

Comuna Năeni (Dealul Istrița)

 

Scurtă descriere

În extremitatea sudică a Subcarpaților Buzăului, în apropierea graniței cu județul Prahova, se află Dealul Istriței, un areal cu o încărcătură istorică, culturală și arheologică deosebită, fiind considerat leagănul civilizației dacice.

Supranumit și „Ținutul de calcar”, dealul cu altitudini de 600 metri este alcătuit predominant din gresii și calcare rezistente la eroziune. Aceste caracteristici geologice au influențat activitățile locuitorilor acestui teritoriu și au conturat identitatea zonei, caracterizată prin utilizarea aparte a pietrei și transformarea sculpturii în tradiție de seamă a locului.

În comuna Năeni, grație cercetărilor arheologice, au ieșit la lumină mărturii ale vremurilor demult apuse, dinaintea erei noastre. Un astfel de exemplu sunt Mormintele tracice aflate între satele Vârf și Fântânele, pe Dealul Colarea. Săpăturile au scos la iveală o veche așezare tracică și o necropolă, în interiorul căreia s-au descoperit zece morminte care datează din îndepărtata epocă a bronzului. Tot în acest perimetru a fost găsit și un mormânt de incinerație, folosit de către tracii care locuiau în această zonă. Obiectele găsite în interiorul mormintelor (oseminte, vase din lut, podoabe, melci și o sabie Akinakes persană) sunt expuse la Muzeul Județean Buzău și Muzeul de Istorie din București.

În apropierea sitului arheologic, se află Biserica „Dintr-o piatră” cu hramul ,,Intrarea Domnului în Ierusalim”. Lăcaşul de cult se remarcă prin faptul că a fost construit în totalitate din bucăţi de calcar alb de Năeni, adus de la cariera din apropierea bisericii. Atât catapeteasma bisericii, altarul, zidurile ce o înconjoară, cât și toate decorațiunile interioare au fost sculptate în piatră, un lucru rar întâlnit în ortodoxia europeană. Pictura interioară și exterioară a bisericii este realizată în manieră bizantină.

În proximitatea bisericii, așezate strategic, sub vârful dealului Colarea, pentru a fi inaccesibile inamicilor și animalelor sălbatice, se află Grotele preistorice. Aceste adăposturi, cu o vechime de peste 4.000 ani, au fost descoperite în timpul exploatărilor de calcar. În interiorul lor au fost găsite inscripții rupestre, oseminte, un altar, precum și obiecte și arme preistorice.

La doar 1 kilometru de mers pe jos de la „Biserica dintr-o piatră”, pe Dealul Tigoarea, există o spectaculoasă tabără de sculptură în aer liber, înfiinţată în 1986.  Aici, copiii talentați învățau să sculpteze în calcarul extras dintr-o carieră din apropiere. Această expoziție este compusă, în totalitate, din opere realizate de mâinile dibace ale unor copii cu vârste de până în 14 ani. Tabăra a fost funcțională până în anul 1996.

 

Indicații de orientare:

Pentru a ajunge în comuna Năeni, din București, se va merge:

  1. pe Autostrada A3 (București-Ploiești), se iese pe Drumul judetean 100 B și se continuă pe 100 C până la Mizil, apoi pe DN 1B până în comuna Săhăteni, de unde se va urma drumul județean 205 până în comuna Năeni.
  2. pe E 85 spre Buzău, iar înainte de Mihăilești se va vira stânga pe drumul 102H spre Mizil, apoi de la Mizil spre Săhăteni pe DN 1B, de unde se va urma drumul județean 205 până în comuna Năeni.

Pentru a ajunge în comuna Năeni, dinspre Focșani, se va merge:

  1. pe E85 spre Buzău, apoi pe E577 până în comuna Săhăteni, unde se va vira la dreapta pentru a urma drumul județean 205 până în comuna Năeni.

 

Informații utile:

  • Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați Punctul de Informare Turistică Năeni la numărul de telefon: 0787 663 903, program 08:00-16:00 (luni-vineri).
  • Biserica Dintr-o Piatră se poate vizita în zilele de sâmbătă și duminică și în zilele sărbătorilor religioase. Pentru vizitarea Bisericii în timpul săptămânii, vă rugăm să anunțați telefonic sosirea dumneavoastră la numărul: 0787 663 903.
  • Pentru vizitarea Taberei de Sculptură în piatră de la Năeni nu se percepe nicio taxă.

 

Știați că…

  • De la cariera de calcar de la Naeni Vârf s-a transportat o mare parte din piatra care a fost folosită la construirea Casei Poporului/Palatul Parlamentului?
  • Biserica „Dintr-o piatră” de la Năeni este singura biserică din România care are altarul în totalitate din piatră?
  • Incrustaţiile de scoici şi melci sunt cele care fac calcarul de la Năeni foarte căutat, fiind numit și calcar cochilifer de Năeni?
  • „Cimitirul de cruci vechi” sau „Muzeul crucilor de piatră” se află pe raza comunei Năeni și este datat din secolul al XVI-lea?

 

Galerie foto: