Comunicate de presă ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR):
Lista comunicatelor de presă emise de AFIR
1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.
Fondurile nerambursabile au fost acordate pentru finanțarea proiectelor și pentru acordarea plăților directe derulate prin programele de finanțare gestionate de AFIR, respectiv: Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, inclusiv Tranziția 2021 – 2022 și Planul Strategic 2023 – 2027.
„Până în acest moment avem aproximativ 1,2 miliarde de euro fonduri nerambursabile care au ajuns în acest an la fermieri, procesatori, forme asociative și autorități publice din România. Acești bani nu sunt doar o simplă cifră – sunt motorul care pune în mișcare dezvoltarea agriculturii, sprijină fermele să prospere și creează un viitor mai bun pentru comunitățile rurale. Munca noastră reflectă un angajament ferm: să transformăm resursele europene în oportunități reale pentru toți cei care muncesc pământul. Împreună, construim o agricultură puternică, sustenabilă și plină de speranță pentru generațiile viitoare.” a precizat Dan-Florin SCARLAT, Directorul general al AFIR.
Prin intermediul Programului Național de Dezvoltarea Rurală 2014 – 2020 și în perioada de tranziție 2021 – 2022, AFIR a efectuat plăți în valoare de 709,9 milioane de euro în conturile beneficiarilor FEADR.
La acestea se adaugă și plățile pentru intervențiile finanțate din Planul Strategic 2023 – 2027, pe care AFIR le-a demarat începând din acest an. Astfel, prin acest program, Agenția a plătit până în prezent 460,5 milioane de euro, fonduri aferente proiectelor de investiții în agricultură și mediul rural, precum și intervențiilor de mediu și climă.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a realizat în perioada 16 octombrie 2023 – 15 octombrie 2024 plăți către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale în valoare totală de 505,7 de milioane de euro, depășind ținta de absorbție stabilită pentru anul financiar european 2024. Plățile autorizate de AFIR reprezintă contribuția Uniunii Europene și provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO) pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse, practici, procese și tehnologii în sectoarele agricol, pomicol, alimentar și forestier în cadrul submăsurilor 16.1 și 16.1a. Alocarea financiară totală pentru acest tip de investiții a fost de peste 9,4 milioane de euro, fonduri pe care AFIR le-a utilizat prin cele 26 de proiecte contractate. Valoarea plăților efectuate către beneficiari este 7,7 milioane de euro, până la acest moment.
Un proiect reprezentativ pentru sectorul investițiilor inovative în agricultură este cel realizat de Grupul Operațional „ROBO-FERMIER”, format din trei membri: Liderul de proiect – SC PERECO SRL alături de expertul în robotică Călin Dragoș, precum și cei doi parteneri ai liderului de proiect: Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Băneasa și societatea Integro Management Consult SRL. Investiția în valoare de 359.829 de euro finanțată de AFIR și realizată în localitatea Bătești din județul Prahova, constă în realizarea platformei modulare robotice autonome ROBO-FERMIER cu scopul de a dezvolta și realiza în comun cu partenerii o soluție inovatoare de gestiune și de management a exploatațiilor pomicole ecologice care se confruntă atât cu probleme privind nivelul înalt de resursă umană necesar în administrarea unei plantații pomicole, cât și cu oferta scăzută de personal calificat din acest domeniu.
Pagina web de prezentare a proiectului – www.robofermier.ro
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an.
În urma procesului de evaluare și de analiză a cererilor de finanțate depuse online au fost declarate eligibile în vederea finanțării 511 proiecte prin care fermierii au solicitat finanțare nerambursabilă pentru achiziția de utilaje. Valoarea proiectelor selectate este de 147,4 milioane de euro.
Totodată, prin acest Raport intermediar, 10 proiecte sunt eligibile rămase în așteptare cu o valoare de 2,6 milioane de euro. Alte 22 de cereri de finanțare sunt neconforme, în valoare de 4,5 milioane de euro, iar 8 proiecte însumând 2,4 milioane de euro sunt declarate neeligibile în urma evaluării.
Raportul de selecție intermediar pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei este disponibil pe pagina Agenției, www.afir.ro, în cadrul secțiunii Rapoarte >> Selecție sau accesând direct linkul: Selectie – Portalul AFIR – informații PS 2027 și depunere proiecte Online.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit în perioada 1 – 30 iulie 2024 beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) peste 48,5 milioane de euro (48.552.534,65 €). Din această sumă, 41,47 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene, iar restul de 7,08 milioane de euro provine de la Bugetul Național.
Aceste fonduri sunt destinate susținerii proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și inițiativelor de mediu și climă. Din totalul plăților efectuate în luna iulie, 15,2 milioane de euro au fost alocate proiectelor de investiții finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. De asemenea, 33,3 milioane de euro au fost distribuite pentru intervențiile de mediu și climă, fonduri provenite atât din PNDR 2020, cât și din Planul Strategic 2023 – 2027.
„Suntem încântați să vedem impactul pozitiv al acestor fonduri asupra comunităților rurale din România. Aceste plăți reflectă angajamentul nostru ferm de a sprijini dezvoltarea durabilă și de a îmbunătăți calitatea vieții în mediul rural”, a declarat George CHIRIȚĂ, Directorul general al AFIR.
Fondurile publice nerambursabile sunt acordate după o verificare riguroasă și autorizare la plată de către experții AFIR, pe baza cererilor de plată primite de la beneficiarii publici și privați ai Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Aceste fonduri sunt distribuite în conformitate cu contractele de finanțare încheiate și angajamentele asumate.
AFIR își reafirmă angajamentul de a continua să sprijine fermierii și comunitățile locale prin finanțări sustenabile, contribuind astfel la creșterea economică și dezvoltarea rurală durabilă.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.afir.ro.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro Listele solicitanților eligibili care au depus proiecte prin intermediul Programului național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM în cadrul sesiunii din 27 octombrie – 27 noiembrie 2023 și al sesiunii din 27 noiembrie – 27 decembrie 2023.
În urma procesului de evaluare și de analiză a cererilor de acord pentru finanțate au fost declarați eligibili 41 de procesatori care au solicitat finanțare nerambursabilă pentru înființarea de unități noi de producție, precum și pentru extinderea capacităților existente sau diversificarea producției.
De asemenea, pe lângă listele solicitanților eligibili a fost publicată și Lista solicitanților neeligibili ai Programului INVESTALIM, sesiunea 27 noiembrie –27 decembrie 2023.
Solicitanții care au fost declarați neeligibili pot depune contestații privind scrisoarea de respingere a cererii de acord de finanțare în termen de 5 zile lucrătoare de la data comunicării acesteia de către AFIR. Contestațiile se pot transmite on-line pe adresa de e-mail cabinet@afir.info.
După soluționarea contestațiilor, dacă este cazul, AFIR va actualiza Listele centralizatoare și va publica Listele cu rezultatele finale ale evaluării Cererilor de acord pentru finanțare depuse în cadrul Programului INVESTALIM.
Listele proiectelor eligibile, precum și lista celor neeligibile sunt disponibile pe pagina Agenției, www.afir.ro, în cadrul secțiunii Rapoarte >> Evaluare sau accesând link-ul: https://www.afir.ro/rapoarte/rapoarte-feadr/evaluare/.
Sesiunea aferentă Schemei de Ajutor de Stat INVESTALIM s-a derulat în perioada 27 octombrie – 27 decembrie 2023, în cadrul căreia 49 de procesatori au depus on-line solicitări de finanțare în valoare totală de 613.497.371 euro. Schema de ajutor de stat INVESTALIM dispune pentru perioada 2023 – 2026 de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat și acordat de Guvernul României.
Finanțarea se acordă pentru înființarea sau modernizarea capacităților de producție existente din industria alimentară. Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori între 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o întreprindere poate ajunge până la un maxim de 57.750.000 de euro.
Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin sunt întreprinderile nou-înființate sau întreprinderile în activitate, atât IMM, cât și întreprinderi mari, înființate conform Legii nr. 31/ 1990. Pot beneficia de ajutor de stat pentru o singură activitate economică, respectiv un singur cod CAEN, întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, la data înregistrării cererii de acord pentru finanțare, criteriile de eligibilitate prevăzute de Ghidul solicitantului.
Activitățile eligibile pentru care se acordă finanțare prin schema de ajutor de stat INVESTALIM sunt: prelucrarea și conservarea cărnii, fabricarea produselor din carne, prelucrarea şi conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor, prelucrarea şi conservarea cartofilor, fabricarea prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, precum și fabricarea zahărului.
Plăți de 119 milioane de euro efectuate pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe către fermieri
Beneficiarii FEADR au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranșă de plată în valoare totală de 119 milioane de euro (594,66 milioane de lei). Prin plățile efectuate în perioada 22 – 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și cele aferente măsurilor de mediu și climă.
Din această sumă, 17,48 milioane de euro (87,39 milioane de lei) reprezintă finanțarea de la Bugetul Național, iar diferența este acoperită din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.
Cele mai multe plăți, respectiv 112,7 milioane de euro au fost efectuate pentrurambursarea cheltuielilor beneficiarilor proiectelor de investiții.
Fondurile publice nerambursabile sunt acordate în urma verificării și autorizării laplată de către experții AFIR a cheltuielilor realizate, în baza cererilor de plată primite de la beneficiarii publici și privați ai Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în conformitate cu contractele de finanțare încheiate, precum și cu angajamentele asumate
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță lansarea canalului oficial de WhatsApp al instituției, destinat publicului, o nouă și eficientă modalitate de comunicare și colaborare cu Agenția.
Prin acest canal veți primi informații de ultimă oră, știri de presă, precum și oportunități de interacțiune pentru orice informații suplimentare sau clarificări.
Avantajele pe care le oferă acest canal de comunicare:
▪ rapiditate: actualizări instant și informații esențiale la îndemâna dvs.;
▪ acces exclusiv: oportunitatea de a fi la curent cu cele mai recente noutăți și informații de presă privind derularea fondurilor nerambursabile acordate proiectelor de investiții din agricultură și pentru dezvoltarea mediului rural;
▪ conținut verificat și oficial.
Pentru a urmări canalul oficial de WhatsApp al AFIR, cei interesați trebuie să acceseze de pe telefon link-ul de mai jos: https://whatsapp.com/channel/0029VaAdKx0KgsNudHQFyg1o.