Oportunități regionale

 

Comunicate de presă ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR):

Lista comunicatelor de presă emise de AFIR


Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va acorda finanțare pentru încă 102 proiecte de investiții în procesare în valoare totală de 259,3 milioane de euro (259.293.400 €). Finanțarea se acordă în baza Raportului de selecție suplimentar pentru intervenția DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole, publicat în data de 14 februarie 2025, pe www.afir.ro.

În prealabil, AFIR a întocmit și a publicat pe www.afir.ro Lista de așteptare a proiectelor eligibile fără finanțare din sesiunea de depunere 01/ 2023 aferentă intervenției DR-22, care cuprinde toate proiectele eligibile fără finanțare ierarhizate în funcție de punctajul obținut și de criteriile de departajare aplicabile.

Având în vedere interesul deosebit pentru acest sector, precum și faptul că intervenția DR-22 contribuie la atingerea obiectivului strategic de creștere a valorii adăugate a producției primare prin finanțarea unităților de preluare și procesare a materiei prime, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a suplimentat bugetul intervenției DR-22 cu suma de 249.061.176 de euro, în conformitate cu decizia Comisiei Europene C (2024) 8379 din 29.11.2024, privind aprobarea Planului Strategic 2023-2027 – versiunea 7.1.

Astfel, având la dispoziție fondurile rezultate în urma suplimentării bugetului alocat, la care se adaugă și fondurile disponibilizate până în acest moment din proiectele deja selectate în cadrul intervenției DR-22, AFIR a demarat procedura pentru selectarea proiectelor eligibile fără finanțare rezultate în urma sesiunii de depunere din 2023. Procedura se desfășoară în conformitate cu Regulamentul de organizare și funcționare al procesului de selecție și al procesului de verificarea contestațiilor pentru proiectele aferente intervențiilor de dezvoltare rurală din Planul Strategic 2023 – 2027.

Reamintim că, în sesiunea aferentă DR-22 derulată în intervalul 20 decembrie 2023 – 6 februarie 2024, s-au depus online 420 de proiecte în valoare de 1,1 miliarde de euro, din care doar 66 de investiții au fost selectate pentru finanțarea cu 214 milioane de euro, în limita alocării inițiale.

După publicarea Raportului de selecție suplimentar, solicitanții vor fi notificați de AFIR în vederea contractării proiectelor selectate, după parcurgerea unor etape procedurale specifice, ce includ verificări documentare și pe teren.

Raportul de selecție suplimentar pentru intervenția DR-22 „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole” este disponibil pe www.afir.ro în secțiunea Rapoarte, pagina Selecție sau accesând link-ul Selectie – Portalul AFIR – informații PS 2027 și depunere proiecte Online.


Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță prelungirea până la data de 31 martie 2025 a sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare prin Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. 

Reamintim că sesiunea de primire a cererilor de finanțare este în derulare și fost deschisă în data de 24 decembrie 2024, data limită de depunere fiind stabilită inițial 28 februarie 2025. Ca urmare a solicitărilor transmise AFIR de către potențialii beneficiari, a fost decisă prelungirea sesiunii pentru a putea asigura implementarea tehnică și financiară în condiții optime.

Fondurile totale disponibile pentru finanțarea proiectelor eligibile depuse în această sesiune se ridică la 150 de milioane de euro, împărțită astfel în funcție de capacitățile instalate și de sursa de producere a energiei regenerabile:

 

Capacități mai mici de 1 MW, inclusiv Capacități mai mari de 1 MW
Sursă solară Sursă eoliană Sursă solară Sursă eoliană
90.000.000 Euro 2.000.000 Euro 40.000.000 Euro 18.000.000 Euro

 

Valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul acestei Scheme ajunge până la 100% din costurile eligibile. Fondurile nerambursabile pe care le poate obține un proiect pentru energie eoliană sunt în valoare de 700.000 euro/ MW indiferent de capacitatea instalată, iar pentru energia solară fondurile ajung la 550.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW sau la 650.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv.

Beneficiarii eligibili prin Schema de Energie pot fi întreprinderile din sectorul agricol sau din sectorul industriei alimentare, legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și Organizații/ federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/ FOUAI).

Prin intermediul Schemei de sprijin vor primi finanțare proiectele care au ca obiectiv realizarea capacităților noi (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW) de producere energie electrică, cu sau fără stocare, din surse solare, precum și din surse eoliene.

          Finanțarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

            În vederea întocmirii documentației necesare accesării acestei finanțări, solicitanții au la dispoziție Ghidul solicitantului și anexele aferente Schemei pentru energie regenerabilă pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Finanțare sau accesând linkul Detalii și Anexe Schemă ENERGIE – Portalul AFIR – informații PS 2027 și depunere proiecte Online.


Proiectele de investiții în agricultură și cele pentru dezvoltarea mediului rural au primit prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fonduri nerambursabile în valoare totală de 226,3 milioane de euro (226.304.408 ).

Plățile au fost efectuate de AFIR în conturile a 489.821 de fermieri, procesatori, antreprenori și autorități locale în intervalul decembrie 2024 – ianuarie 2025. Aceste fonduri sunt destinate atât decontării investițiilor realizate în cadrul proiectelor pentru care au fost încheiate contracte de finanțare, cât și susținerii măsurilor de mediu și climă.

Din totalul plăților efectuate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, 142,4 milioane de euro sunt plătite către beneficiarii intervențiilor derulate prin Planul Strategic 2023 – 2027, iar 84 de milioane de euro revin beneficiarilor proiectelor finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Tinerii fermieri au beneficiat de plăți consistente în această perioadă, mai exact de 48,8 milioane de euro. Pentru beneficiarii exploatațiilor agricole și pomicole AFIR a transferat 22,4 milioane de euro, iar pentru investiții în drumuri agricole și infrastructura de irigații, Agenția a plătit 7,3 milioane de euro. În contul Grupurilor de Acțiune Locală au fost efectuate plăți de 10,6 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților locale.

Fondurile europene nerambursabile sunt acordate către beneficiarii FEADR după ce sunt verificate conform procedurilor în vigoare și autorizare la plată de către experții AFIR, pe baza cererilor de plată depuse de beneficiari. Aceste fonduri sunt plătite în conformitate cu contractele de finanțare încheiate și angajamentele asumate.

Pentru ușurința consultării materialului menționat, puteți accesa următorul link: 226 milioane euro transferate în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor și autorităților locale – Portalul AFIR – informații PS 2027 și depunere proiecte Online


Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică pe www.afir.ro Ghidul de implementare pentru intervenția DR-36 LEADER Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, finanțată din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Consultarea publică pentru acest Ghid se va desfășura pe o perioadă de 15 zile calendaristice, de la data publicării pe site. Astfel, toți cei interesați pot transmite propuneri sau observații privind Ghidul solicitantului supus dezbaterii publice până la data de 12 februarie 2025 pe adresa de e-mail consultare@afir.info.

Comunicat de presă – Consultare publică DR 36


1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Fondurile nerambursabile au fost acordate pentru finanțarea proiectelor și pentru acordarea plăților directe derulate prin programele de finanțare gestionate de AFIR, respectiv: Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, inclusiv Tranziția 2021 – 2022 și Planul Strategic 2023 – 2027. 

Până în acest moment avem aproximativ 1,2 miliarde de euro fonduri nerambursabile care au ajuns în acest an la fermieri, procesatori, forme asociative și autorități publice din România. Acești bani nu sunt doar o simplă cifră – sunt motorul care pune în mișcare dezvoltarea agriculturii, sprijină fermele să prospere și creează un viitor mai bun pentru comunitățile rurale. Munca noastră reflectă un angajament ferm: să transformăm resursele europene în oportunități reale pentru toți cei care muncesc pământul. Împreună, construim o agricultură puternică, sustenabilă și plină de speranță pentru generațiile viitoare.” a precizat Dan-Florin SCARLAT, Directorul general al AFIR. 

Prin intermediul Programului Național de Dezvoltarea Rurală 2014 – 2020 și în perioada de tranziție 2021 – 2022, AFIR a efectuat plăți în valoare de 709,9 milioane de euro în conturile beneficiarilor FEADR.

La acestea se adaugă și plățile pentru intervențiile finanțate din Planul Strategic 2023 – 2027, pe care AFIR le-a demarat începând din acest an. Astfel, prin acest program, Agenția a plătit până în prezent 460,5 milioane de euro, fonduri aferente proiectelor de investiții în agricultură și mediul rural, precum și intervențiilor de mediu și climă.


Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a realizat în perioada 16 octombrie 2023 – 15 octombrie 2024 plăți către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale în valoare totală de 505,7 de milioane de euro, depășind ținta de absorbție stabilită pentru anul financiar european 2024. Plățile autorizate de AFIR reprezintă contribuția Uniunii Europene și provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Comunicat de presă


Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO) pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse, practici, procese și tehnologii în sectoarele agricol, pomicol, alimentar și forestier în cadrul submăsurilor 16.1 și 16.1a. Alocarea financiară totală pentru acest tip de investiții a fost de peste 9,4 milioane de euro, fonduri pe care AFIR le-a utilizat prin cele 26 de proiecte contractate. Valoarea plăților efectuate către beneficiari este 7,7 milioane de euro, până la acest moment. 

Un proiect reprezentativ pentru sectorul investițiilor inovative în agricultură este cel realizat de Grupul Operațional „ROBO-FERMIER”, format din trei membri: Liderul de proiect –  SC PERECO SRL alături de expertul în robotică Călin Dragoș, precum și cei doi parteneri ai liderului de proiect: Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Băneasa și societatea Integro Management Consult SRL. Investiția în valoare de 359.829 de euro finanțată de AFIR și realizată în localitatea Bătești din județul Prahova, constă în realizarea platformei modulare robotice autonome ROBO-FERMIER cu scopul de a dezvolta și realiza în comun cu partenerii o soluție inovatoare de gestiune și de management a exploatațiilor pomicole ecologice care se confruntă atât cu probleme privind nivelul înalt de resursă umană necesar în administrarea unei plantații pomicole, cât și cu oferta scăzută de personal calificat din acest domeniu. 

Pagina web de prezentare a proiectului – www.robofermier.ro

Comunicat de presă