Oportunități europene

Listă de oportunități de finanțare regionale și europene (UNCJR)


Comitetul european al regiunilor (CoR) şi Comisia europeană au lansat la 9 aprilie a.c. ediţia 2025 a evenimentului „Săptămâna europeană a regiunilor şi oraselor”(EWRC) sub titlul generic Shaping Tomorrow, Together.

Prezentarea generală a evenimentului este disponibilă in documentul: EURegionsWeek-2025_kick-off_presentation.pdf .

Manifestarea va avea loc la Bruxelles, în perioada 13 – 15 octombrie 2025.

Perioada pentru depunerea candidaturilor (aplicaţiile se depun doar în limba engleză): 9 aprilie – 11 mai a.c.

Ediţia 2025 este concepută în jurul a 3 priorităţi tematice, după cum urmează:

  1. „Coeziune şi creştere economică pentru viitor”,
  2. „Dreptul de a rămâne: Eliberarea potențialului fiecărui teritoriu”,
  3. „Orașele construiesc viitorul”.

Tipurile de evenimente care pot fi organizate:

  • seminarii interactive şi ateliere de discuţii;
  • sesiuni de dezbateri politice şi de politici;
  • sesiuni de informare/discuţii scurte cu un expert sau un politician;
  • laboratoare participative;
  • expoziţii/standuri;
  • degustări de produse tradiţionale, etc.

Toate evenimentele de la centrul Square se vor desfăşura în limba engleză, pentru o parte dintre evenimentele de la CoR, în funcţie de decizia organizatorilor, se poate asigura interpretariat în alte 2 limbi oficiale ale UE.

Cine este eligibil şi cum se poate participa:

  • sunt invitate să-şi prezinte candidatura pentru participare administraţiile naţionale/centrale care au rol de autoritate de management, instituţiile europene (mai ales membrii CoR şi cei ai Parlamentului European), administraţiile locale, judeţene şi regionale, asociaţiile lor, structurile de tip GECT, universităţile, mass-media, companiile, alte entităţi publice şi private, etc.;  ţările eligibile trebuie să provină din statele membre sau din ţări terţe participante la programe ale UE.
  • la această manifestare se poate participa în 2 feluri: a) prin organizarea unor parteneriate regionale şi/sau b) individual, ca entitate considerată partener al evenimentului (există posibilitatea participării şi în consorţii), prin organizarea oricărui tip de activitate din cele enumerate mai sus şi în ghidul participantului.

Condiţiile pentru eligibilitatea unui parteneriat regional, în calitate de organizator al unei dezbateri sunt:

– parteneriatul trebuie să fie constituit din minimum 4 şi maximum 8 parteneri (sunt eligibile doar autoritățile locale, judeţene şi regionale) şi să reprezinte cel puţin 2 state participante din care cel puțin unul trebuie să fie membru al UE;

– la eveniment trebuie să participe cel puţin un membru al Comitetului european al regiunilor sau un ales local, judeţean sau regional;

– minimum 50 de participanţi (înscrieri înregistrate la sfârşitul lunii septembrie) sunt necesari pentru validarea evenimentului respectiv.

Contact direct pentru detalii sau nelămuriricontact@euregionsweek.eu

Cei care doresc să-şi manifeste intenția de parteneriat pentru participare la un parteneriat regional pot să completeze un formular de interes deschis până la 11 mai a.c.: EUSurvey – Survey.

 


Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor: 15 mai 2025

Programul de granturi în cascadă ECHOES a anunţat deschiderea în luna aprilie a.c. a primei cereri de propuneri de proiecte prin care oferă finanțare pentru 12 proiecte în vederea consolidării angajamentului digital, a schimbului de date și a colaborării în cadrul « Cultural Heritage Cloud ».

Această finanțare este disponibilă pentru consorții conduse de instituții de patrimoniu cultural (ICP) și ICP individuale, sprijinind inițiative diverse în cadrul a trei cereri de propuneri. Următoarea cerere va fi publicată în septembrie 2025, iar cea de-a treia în ianuarie 2027. Instituțiile mici și mijlocii sau cu resurse reduse sunt încurajate în mod special să depună cereri.

Propunerile trebuie să definească comunitatea de utilizatori vizată de setul de date, scopul acestuia (de exemplu, cercetare, educație, expoziții virtuale), rezultatele preconizate și beneficiile mai largi. În plus, autorii propunerilor sunt rugați să prezinte un scenariu al modului în care proiectul ar dori să utilizeze « Cultural Heritage Cloud ». Acesta ar trebui să includă o listă a etapelor posibile necesare pentru analizarea și prelucrarea setului de date privind patrimoniul cultural. În cele din urmă, este necesară o descriere detaliată a setului de date, care să acopere conținutul, specificațiile tehnice, considerațiile etice, disponibilitatea și licențierea.

Buget disponibil : 60.000 EUR/proiect

Cine poate aplica pentru finanțare

– Orice instituție de patrimoniu cultural situată într-o țară eligibilă în cadrul programului “Orizont Europa” (statele membre ale UE și țările asociate) poate acționa în calitate de coordonator. Fie individual, fie ca partener principal al unui consorțiu.

– Sunt  încurajate propunerile depuse de consorții și, în special, de consorții interdisciplinare (care includ  IPC-uri, cercetători, întreprinderi mici și mijlocii, actori ai societății civile, etc.). Toți partenerii din consorțiul care primește finanțare trebuie să fie localizați într-o țară eligibilă în cadrul programului “Orizont Europa”.

– IPC-urile mici și mijlocii sau cu resurse reduse sunt, de asemenea, încurajate în special să candideze.

Contact direct pentru detalii: grants@echoes-eccch.eu.


Termenul-limită pentru depunerea aplicaţiilor:  17 septembrie 2025

 Agenţia Executivă Europeană pentru Educaţie şi Cultură (EACEA) de la Bruxelles, în calitate de autoritate de management, va deschide la 9 aprilie a.c. finanţarea pentru cererea de propuneri de proiecte 2025 “ÎNFRĂȚIREA ORAȘELOR” din cadrul programului CERV – Cetăţeni, Egalitate, Drepturi şi Valori 2021-2027.

 Bugetul total al finanţării: 5.000.000 EUR

Referinţa cererii: CERV-2025-CITIZENS-TOWN-TT

Obiective:

Obiectivul acestei cereri de propuneri este de a promova schimburile între cetățenii din diferite țări, în special prin înfrățirea comunităților locale, de a le oferi acestora posibilitatea să se bucure de bogăția și diversitatea patrimoniului cultural comun al Uniunii și de a-i face conștienți că acestea constituie fundamentul pentru un viitor comun.

 Acest apel are ca scop sprijinirea proiectelor care reunesc o gamă largă de persoane din municipalități, oraşe sau provincii înfrățite, din medii socio-economice, gen și țări diferite. Prin mobilizarea membrilor publicului la nivel local și UE pentru a dezbate probleme specifice agendei politice europene, acestă cerere urmărește să promoveze înțelegerea reciprocă, incluziunea și diversitatea culturală și să dezvolte oportunități de angajament civic la nivelul UE.

 Activități finanțate: Ateliere, seminare, conferințe, activități de formare, întâlniri de experți, webinarii, activități de sensibilizare, evenimente culturale, festivaluri, expoziții, dezvoltarea, schimbul și diseminarea de bune practici între autoritățile publice și organizații ale societății civile, precum și dezvoltarea de instrumente de comunicare și utilizarea rețelelor sociale.

 Durata implementării: între 6-12 luni.

Eligibilitate:

Solicitanții trebuie:

– sā fie entitāți publice sau private,

– să fie un organism public sau o organizație non-profit: orașe/municipalități și/sau alte niveluri de autorități locale şi intermediare sau comitetele lor de înfrățire sau alte organizații non-profit care reprezintă autorități locale şi judeţene din statele membre ale UE şi ţările participante la program. Pentru moment, şi-au manifestat interesul pentru participare ţările candidate şi potenţial candidate, dar şi cele pe cale de aderare: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Ucraina. Republica Moldova este pe cale să ratifice, de asemenea, participarea la programul CERV 2021-2027.

Pentru întrebări individuale despre sistemul de depunere a aplicaţiilor, vă rugăm să contactați biroul de asistență IT al Comisiei Europene. Întrebările care nu sunt legate de IT trebuie trimise la următoarea adresă de e-mail: EACEA-CERV@ec.europa.eu sau la Punctul naţional de contact CERV.


 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în calitatea sa de responsabil la nivel național de coordonarea tuturor aspectelor ce derivă din Politica de Coeziune, precum și de cele care pot fi conexe acestei Politici, a publicat “ Elementele de poziționare privind Viitorul Politicii de Coeziune”.

Acest document poate fi studiat accesând link-ul:

https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2025/02/1d9112931ec9d21ca8f2e024e0658515.pdf 


În perioada 3 martie – 30 mai 2025 Agentia de Plati și lnterventie pentru Agricultura (APIA), institutie subordonata Ministerului Agriculturii i Dezvoltarii Rurale (MADR), deruleaza Campania de primire a cererilor de plata ale fermierilor din întreaga tara.

În Campania 2025, fermierii vor putea depune Cererea de Plată și fără obligația de a se prezenta la Centrele APIA, doar prin accesarea aplicației geospațiale AGI Online,
conform Instrucţiunilor de utilizare disponibile în interfaţa aplicaţiei, pe site-ul APIA, www.apia.org.ro

În situația în care se accesează și scheme din sectorul zootehnic, fermierii se vor prezenta la Centrele APIA conform programării pe care au stabilit-o în prealabil cu funcționarii APIA, în vederea completării declarației în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea AGI Online.

Informare


Dacă locuiești în mediul rural și ai o idee inovatoare care poate face o diferență în comunitatea ta, proiectul INSERT îți oferă sprijinul de care ai nevoie. Se oferă
finanțare de până la 80.000 de euro pentru proiecte care contribuie la dezvoltarea economiei sociale în zonele rurale.
Cine poate aplica?
✔️ Locuitori ai zonelor rurale din regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia și Nord-Vest.
✔️ Persoane cu vârsta minimă de 18 ani și studii liceale finalizate (bacalaureat).
✔️ Șomeri, persoane inactive profesional, membri ai grupurilor vulnerabile sau persoane în căutarea unui loc de muncă.
 Completează formularul de înscriere aici: https://e34xrs8u15o.typeform.com/to/gnvafobN


CRESC- Dezvoltare economică socială în mediul urban cofinanțată de Uniunea Europeană, finanțare nerambursabilă de până la 80.000 de euro pentru a-ți lansa afacerea.

Dacă ai o idee de afacere socială pentru mediul urban, acum este momentul să o transformi în realitate!
Ce îți oferim?
 • Finanțare nerambursabilă de până la 80.000 de euro pentru a-ți lansa afacerea.
 • Cursuri de formare în antreprenoriat social – 8 sesiuni interactive pentru a te pregăti să conduci afacerea cu succes.
 • Sprijin complet în dezvoltarea și implementarea planului de afaceri.
Ești eligibil dacă:
 • Ai minim 18 ani și diplomă de bacalaureat.
 • Domiciliezi în regiunile: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Vest.
 • Faci parte dintr-una dintre categoriile: șomeri, persoane inactive profesional,
membri ai grupurilor vulnerabile sau persoane în căutarea unui loc de muncă.
�� Completează formularul acum: https://e34xrs8u15o.typeform.com/to/gnvafobN


Termenul-limită pentru completarea chestionarelor (în oricare limbă oficială a UE): 6 mai 2025

Comisia europeană invită toate părţile interesate din Uniunea europeană să participe la cele 7 consultări publice deschise recent în legătură cu noul buget european pe termen lung (CFM) 2028-2034. Comisia intenţionează să depună eforturi în direcția unui buget pe termen lung mai simplu, mai bine direcționat și mai reactiv, care să reflecte prioritățile strategice europene, cu ambiția de a avea o „Comisie axată pe investiții”.


Data limită pentru transmiterea candidaturilor pentru desemnarea Capitalei Europene Verzi a anului 2027 este 15 aprilie 2025

Comisia Europeană a lansat concursul, European Green Capital. 

  • Un panel de experți independenți în domeniul durabilității urbane vor evalua candidaturile depuse conform următorilor 7 indicatori:
    • – calitatea aerului
    • – apa
    • – biodiversitate, zone verzi și utilizarea durabilă a terenului
    • – deșeuri și economia circulară
    • – zgomot
    • – reducerea schimbării climatice
    • – adaptarea la schimbarea climatică 
  • Premiul Capitala Europeană Verde este accesibil orașelor cu peste 100.000 locuitori,în timp ce orașele mai mici cu peste 20.000 locuitori pot candida pentru titlul de Frunză Verde Europeană – European Green Leaf.
  • Câștigatorul premiului Green Capital Award  va primi 600.000 euro și până la doi câștigători ai Green Leaf Award vor primi 200.000 euro fiecare. 
  • Premiul financiar susține orașele în implementarea de inițiative pentru îmbunătățirea preformanței de mediu și în angajarea cu cetățenii, în special în timpul anului când dețin titlul. 
  • În plus, toți candidații vor primi un răspuns personalizat referitor la candidaturile transmise. 
  • Informații despre participarea la concurs pot fi aflate la adresa: https://environment.ec.europa.eu/news/competition-2027-european-green-capital-launched 2025-01-15_en

 


Termenul-limită pentru depunerea aplicaţiilor: 29 aprilie şi 15 mai 2025 (în funcţie de tematică)

Direcţia generală pentru protecţie civilă şi operaţii de ajutor umanitar (DG ECHO) din cadrul Comisiei europene a deschis la 4 februarie a.c. finanţarea pentru 2025 “Cunoştinţe pentru acţiuni de pregătire şi prevenţie” (KAPP) din cadrul programului european “Mecanismul pentru protecţie civilă a Uniunii” (UCPM) 2021-2027.

  • Această finanţare este una dintre activitățile emblematice ale „Rețelei de cunoaștere a protecției civile a Uniunii” (UCPKN). Rețeaua a fost inițiată pentru a consolida legătura dintre toate inițiativele relevante și părțile interesate din UCPM. Aceasta reunește organizații și experți din domeniul protecției civile și al managementului riscurilor pentru dezastre prin crearea unui spațiu în care este încurajată inovația pentru sisteme de protecție civilă mai eficiente. Cele mai relevante cunoștințe devin astfel accesibile tuturor părților interesate.
  • Prevenirea şi pregătirea” și „exercițiile la scară completă” alcătuiesc cele 2 tematici complementare ale cererii, în timp ce construirea unei rețele ca parte a Rețelei de cunoaștere rămâne un element de bază pe parcursul întregii finanţări. În cererea actuală, tematica „Prevenire și pregătire” este structurată în jurul a patru priorități aliniate la obiectivele de reziliență la dezastre (DRG).
  • Granturile urmăresc, de asemenea, să contribuie la punerea în aplicare a obiectivelor Uniunii privind reziliența la dezastre prin dezvoltarea şi validarea instrumentelor managementului riscurilor la dezastre, a conceptelor și procedurilor operaționale și a schimbului de cunoștințe. Propunerile ar trebui să urmeze, în măsura în care posibil, o abordare multi-hazard, în conformitate cu principiile directoare ale Cadrului Sendai pentru reducerea riscului de dezastre 2015-2030.
  • Cele 4 priorităţi:
    • Prioritatea 1: Îmbunătățirea evaluării riscurilor, a anticipării și a planificării gestionării riscurilor de dezastre;
    • Prioritatea 2: Creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și de pregătire a populației;
    • Prioritatea 3: Consolidarea avertizării timpurii:
    • Prioritatea 4: Asigurarea unui sistem solid de protecție civilă prin consolidarea pregătirii instituționale și a capacității individuale.
  • Perioada de implementare a proiectelor: maximum 24 de luni
  • Eligibilitate: orice entitate publică sau privată din ţările participante la program. În prezent, 37 de state – cele 27 de state membre ale UE și Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Regatul Norvegiei, Republica Serbia, Republica Turcia și Ucraina – participă la UCPM.
  • Bugetul alocat prin această finanţare: 14.000.000 EUR; cofinanţarea este de 90%.
  • Propunerile trebuie să fie depuse de către un consorțiu format din cel puțin trei beneficiari din cel puțin trei state eligibile diferite.
  • Platforma de propuneri de cooperare a Comisiei europene dedicată acestor granturi are la momentul prezentei comunicări înregistrate 12 entităţi din Albania, Austria, Bulgaria, Cehia, Grecia şi Spania care işi manifestă intenţia de colaborare.
  • În anexă, vă rugăm să regăsiţi prezentarea generală a DG ECHO destinată potențialilor beneficiari prezenți la ziua de informare organizată cu acest prilej la 28 ianuarie 2025.
  • Contact direct pentru detalii: întrebările care nu sunt legate de aspecte IT privind depunerea aplicației, pot fi transmise pe e-mail, cu cel puțin 7 zile înainte de termenul-limită anunțat, la adresa: ECHO-CP-P&P@ec.europa.eu.

Data limită pentru depunerea aplicaţiilor:  23 aprilie 2025

Uniunea europeană alocă 132 de milioane EUR în 2025 pentru cofinanțarea activităților de promovare a produselor agroalimentare durabile și de înaltă calitate atât pe piața internă, cât și la nivel mondial.

  • Comisia europeană a deschis granturile anuale ale programului AGRIP – Programul pentru Promovarea Produselor Agricole din UE (2021-2027). Acestea acoperă 15 tematici grupate în 2 cereri de finanţare – Programe simple şi Programe multinaţionale.
  • Potenţialii beneficiari sunt informaţi că în perioada 29-30 ianuarie 2025 se va organiza o sesiune de informare cu sfaturi şi idei pentru propunerile de proiecte.
  • Programul de lucru privind politica de promovare pentru 2025, care este baza legală a acestei finanţări, este conceput pentru a dezvolta noi oportunități de piață pentru agricultorii din UE și pentru industria alimentară din UE în general, precum și pentru a-i ajuta să își securizeze afacerile existente. Prioritățile evocate țin seama de obiectivele generale de sustenabilitate și competitivitate, precum și de securitatea alimentară, prezentate în orientările politice ale Comisiei europene 2024-2029.
  • Eligibilitate:  solicitanţii trebuie să fie organizaţii profesionale sau interprofesionale stabilite într-un stat membru, reprezentative pentru sectorul sau sectoarele în cauză, organizaţii de producători şi asociaţii ale acestora sau organisme din sectorul agroalimentar care au ca obiectiv şi activitate acţiunile de informare şi de promovare pentru produsele agricole şi care au fost însărcinate de statele membre să îndeplinească o misiune de serviciu public în acest sector.
  • Contact pentru mai multe detalii, Agenţia executivă europeană pentru cercetare de la Bruxelles (REA): REA-AGRI-CALLS@ec.europa.eu

Termenul-limită pentru depunerea cererilor este: 29 aprilie 2025 (ora 17:00 la Bruxelles)

Comisia europeană, prin mandat de gestiune directă acordat Agenţiei europene executive pentru educaţie şi cultură (EACEA) de la Bruxelles, va lansa la 17 ianuarie a.c. cererea de propuneri de proiecte 2025 pentru finanțări prin programul european „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (CERV) care are în vedere tema promovării drepturilor copilului. Documentele programatice ale acestui grant sunt deja disponibile pentru solicitanţi.

  • Titlul cererii: „Cerere de propuneri privind drepturile copilului și participarea copiilor”
  • Obiectiv: Acest apel se concentrează pe punerea în aplicare a acțiunilor și recomandărilor Strategiei UE privind drepturile copilului la nivel UE, național și local.
  • Finanţarea urmărește să răspundă nevoilor și provocărilor actuale care privesc copii din UE, acordând o atenție specială drepturilor copiilor cu nevoi și vulnerabilități specifice, inclusiv celor care au fugit de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucraina.
  • Proiectele depuse în cadrul acestei cereri trebuie să se limiteze la această grupă de vârstă, sub 18 ani.
  • Proiectele pot fi naționale sau transnaționale, cele transnaționale fiind puternic încurajate.
  • Solicitanții trebuie să indice în mod clar în propunerea lor care este prioritatea pe care intenționează să o abordeze.
  • Proiectele trebuie să abordeze una dintre următoarele priorități:
    • Prioritatea 1 – Drepturile copilului în era digitală;
    • Prioritatea 2 – Angajamentul și participarea copiilor;
    • Prioritatea 3 – Integrarea perspectivei drepturilor copilului în acțiunile la nivel național și local.
  • Activitățile pot include (lista nu este exhaustivă):
    • Dezvoltarea de instrumente și programe educaționale în domeniul educației digitale în colaborare cu copiii pentru a promova siguranța online, confidențialitatea, educația mediatică și utilizarea responsabilă a serviciilor digitale;
    • Dezvoltarea, consolidarea și promovarea programului de alfabetizare mediatică;
    • Crearea de strategii de participare a copiilor pe termen scurt, mediu și lung la nivel local și național;
    • Instituirea de mecanisme de consultare a copiilor la nivel local cu autoritățile locale. Astfel de mecanisme ar trebui să aibă integrate procese clare de feedback;
    • Conceperea, punerea în aplicare și testarea mecanismelor de participare a copiilor în școli, consilii municipale, consilii consultative pentru copii, care au o evaluare clară a impactului vocilor copiilor;
    • Activități de consolidare a capacităților și de formare pentru autoritățile naționale, regionale și locale;
    • Activități de instruire și sesiuni de conștientizare pentru copii, etc.
  • Sprijinul autorității publice:
    • Deoarece prioritatea 3 („Integrarea perspectivei drepturilor copilului în acțiunile la nivel național și local”) se adresează direct autorităților publice, implicarea acestora în consorțiu este obligatorie, fie în calitate de solicitant principal, fie în calitate de solicitant asociat.
    • Pentru prioritățile 1 și 2, este puternic încurajată implicarea unei autorități publice, inclusiv a autorităților naționale, regionale și locale, pentru a sprijini sau a participa activ la proiecte.
    • În acest caz, acest sprijin va fi exprimat printr-o anexă la cerere (scrisoare din partea autorității publice) și va fi evaluat în cadrul criteriului „Calitate”.
  • Bugetul disponibil pentru apel este de 17.000.000 EUR; cofinanțarea este de 90%. Grantul european nu poate fi mai mic de 200.000 EUR.
  • Eligibilitate: orice entitate publică sau privată din statele membre ale UE şi țări non-UE participante la program
  • Durata implementării: între 12 şi 24 de luni
  • Depunerea aplicaţiilor şi informaţii pentru solicitanţi: portalul unic european „Funding and Tenders Opportunities
  • Pe platforma oficială a Comisiei europene pusă la dispoziţia potenţialilor beneficiari există la momentul prezentei comunicări 60 de propuneri de colaborare pentru această finanţare din Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Estonia, Germania, Grecia, Italia, Kosovo, Lituania, Polonia, Portugalia, Republica Macedonia de Nord, România, Spania, Turcia.
  • Contact direct pentru detalii: EACEA-CERV@ec.europa.eu
  • Punctul național de contact în România pentru programul CERV este Ministerul Culturii, iar persoana responsabilă menționată de Comisia Europeană este domnul Bogdan Ștefan Trimbacîu, bogdan.trimbaciu@gmail.comoana@eurocult.ro, tel: +40 212 22 84 79.

Linia de finanţare se va deschide la 22 ianuarie 2025.

Comisia Europeană va aloca 132 de milioane EUR în 2025 pentru cofinanțarea activităților de promovare a produselor agroalimentare durabile și de înaltă calitate ale UE pe piața internă și la nivel mondial.

  • Potenţialii beneficiari sunt informaţi că în perioada 29-30 ianuarie 2025 se va organiza o sesiune de informare cu sfaturi şi idei pentru propuneri de proiecte.
  • Programul de lucru privind politica de promovare pentru 2025 este conceput pentru a dezvolta noi oportunități de piață pentru agricultorii din UE și pentru industria alimentară din UE în general, precum și pentru a-i ajuta să își securizeze afacerile existente. Prioritățile sale țin seama de obiectivele generale de sustenabilitate și competitivitate, precum și de securitatea alimentară, prezentate în orientările politice ale Comisie europene 2024-2029.
  • Cei care doresc să participe în calitate de expert de marketing şi comunicare/evaluator trebuie să facă o cerere de manifestare a interesului și să îndeplinească următoarele condiţii:
    • fac parte din organizații publice şi private;
    • au experiență în marketing și comunicare în sectorul agroalimentar;
    • sunt cunoscători ai sistemelor de calitate al UE, ai produselor ecologice și ai comportamentului consumatorilor;
    • sunt familiarizați cu aspectele legate de sustenabilitatea producției și a consumului în sectorul agroalimentar;
    • au experiență în analiza pieței și evaluarea campaniilor, precum și în analiza bugetară;
    • sunt cunoscători al piețelor agroalimentare din UE și din țările terțe.
  • Sursă de informare: portalul oficial al Comisiei europene:  https://rea.ec.europa.eu/funding-and-grants/promotion-agricultural-products-0_en

Termenul-limită pentru depunerea aplicaţiilor: 16 decembrie 2025

Comisia europeană, prin adoptarea Programului de lucru anual 2025 al « Consiliului european pentru inovare » (CEI/EIC), anunţă deschiderea unei finanţări care vizează IMM-urile şi start-ups-urile inovatoare europene.

  • Prezenta cerere de propuneri de proiecte « EIC STEP Scale Up » oferă finanțare prin investiții între 10 și 30 de milioane de euro, cu scopul de a atrage co-investiții private. Aceste investiții pot accelera semnificativ dezvoltarea și lansarea pe piață a tehnologiilor, produselor sau serviciilor propuse. 
  • Titlul cererii: “EIC Strategic Technologies for Europe Platform (STEP) Scale Up scheme
  • Trei sectoare sunt vizate:
    • Tehnologiile digitale și aprofundate: sunt incluse semiconductoarele, inteligențe artificială, cuantică, conectivitatea avansată, detectarea, robotica și sistemele autonome;
    • Tehnologiile curate: se concentrează pe soluții cu zero emisii nete, cum ar fi energia solară, eoliană, stocarea în baterii, energia geotermală, hidrogenul, biogazul, captarea carbonului, energia nucleară și economia circulară.
    • Biotehnologiile: sunt incluse medicamentele esențiale, ADN/ARN, proteinele, ingineria celulară, vectorii genetici, bioinformatica și nanobiotehnologia.
  • Bugetul alocat: 300.000.000 EUR
  • Eligibilitate: un IMM sau o întreprindere mică cu capitalizare medie (până la 499 de angajați) stabilită într-un stat membru sau într-o țară asociată ; un investitor poate depune o propunere în numele unui IMM sau al unei întreprinderi mici cu capitalizare medie eligibile, astfel cum este precizat mai sus.
  • Detalii, pe portalul unic al Comisiei europene: Funding and Tenders Opportunities

Program: „Programul Incluziune și Demnitate Sociala 2021-2027“

Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunatațirea accesului la piața muncii și masuri de activare pentru toate persoanele aflate în cautarea unui loc de munca, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanței pentru tineret, pentru șomerii de lunga durata și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfașurarii de activitați independente și a economiei sociale (FSE+)

Acțiunea 3.2 Economie sociala în mediul rural (FSE+)

Prioritate: P03. Protejarea dreptului la demnitate sociala

Apel: PIDS/83/PIDS_P3/OP4/ESO4.1/PIDS_A12 – Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural – Regiuni mai putin dezvoltate

Titlu: Rural Empower – integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile din mediul rural prin intreprinderi sociale in regiunile Nord-Est și Sud-Est Cod SMIS: 301643

  • Proiectul „Rural Empower – integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile din mediul rural prin întreprinderi sociale în regiunile Nord Est și Sud Est” cu cod SMIS 301643 a dat startul înscrierilor!
  • Cu suportul acestuia, ai ocazia să beneficiezi de:
    • Cursul de Antreprenor în economia socială, GRATUIT și ONLINE
    • Servicii de consiliere PERSONALIZATE și GRATUITE
    • Accesarea unei finanțări NERAMBURSABILE în valoare de 306.600 ron pentru afacerea ta
  • Criteriile de eligibilitate pentru înscrierea în proiect sunt:
    • Participantul să aibă domiciliul în mediul rural
    • Participantul să aibă minim 18 ani
    • Participantul să aibă minim studii medii, cu sau fără diplomă de bacalaureat
  1. Participantul să fii absolvit o școală tehnică, un liceu tehnic/tehnologic sau un curs în orice domeniu, cu sau fără recunoaștere ANC

 

Comisia europeană a adoptat cel de al doilea Plan strategic pentru programul «Orizont Europa » la data de 20 martie 2024. Planul, anunțat în cadrul Zilelor emblematice ale cercetării și inovării, stabilește trei orientări strategice esențiale pentru finanțarea cercetării și inovării de către UE pentru ultimii trei ani ai programului (2025-2027):

  1. tranziția verde,
  2. tranziția digitală,
  3. o Europă mai rezilientă, mai competitivă, mai favorabilă incluziunii și mai democratică.
  • Aceste orientări vizează abordarea principalelor provocări globale, cum ar fi schimbările climatice, pierderea biodiversității, tranziția digitală și îmbătrânirea populației.
  • Planul strategic sporește nivelul de ambiție al programului Orizont Europa în ceea ce privește biodiversitatea și se angajează să atingă un obiectiv de 10 % din bugetul total al programului Orizont Europa pentru perioada 2025-2027 dedicat temelor legate de biodiversitate. Acest nou angajament completează obiectivele existente privind cheltuielile legate de climă (35% pe durata de viață a programului Orizont Europa) și principalele activități digitale (13 miliarde EUR în aceeași perioadă).
  • Planul strategic identifică nouă parteneriate europene cofinanțate și programate în comun: sănătatea creierului, pădurile și silvicultura pentru un viitor durabil, materialele inovatoare pentru UE, materiile prime pentru tranziția verde și digitală, patrimoniul cultural rezilient, transformările sociale și reziliența, energia fotovoltaică solară, textilele viitorului și lumile virtuale.
  • Ca o noutate, planul introduce Mecanismul pentru Noul Bauhaus European (NBE) cu cele două componente:
    • Componenta de cercetare și inovare : va cerceta și va dezvolta soluții inovatoare și ieșite din tipare pentru a aduce împreună oamenii și transformarea ecologică, urmând să beneficieze de un buget indicativ de 120 de milioane EUR pe an până în 2027.
    • Componenta de implementare : va acoperi implementarea și asistența tehnică cu sprijinul diferitelor programe ale UE în jurul unor teme și priorități care urmează să fie identificate.