Oportunități europene

Listă de oportunități de finanțare regionale și europene (UNCJR)


Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro rezultatele selecției proiectelor de investiții depuse în cadrul primei sesiuni pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.

Conform Raportului final de selecție, AFIR va acorda 110,4 milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru 581 de proiecte de investiții selectate pentru finanțareDin totalul acestora, 564 de proiecte vizează investiții în energie regenerabilă solară cu o capacitate mai mică de 1 megawatt (MW) și pentru care AFIR va acorda o finanțare în valoare de 90,2 milioane de euro. Alte 17 proiecte vor primi fonduri de 20,2 milioane de euro pentru investiții în energie regenerabilă solară cu o capacitate de peste 1 megawatt (MW). Menționăm că pentru investiții în energie eoliană nu au fost primite proiecte care să fie eligibile pentru finanțare.

             Reamintim că, în cadrul sesiunii deschise în perioada 20 noiembrie 2023 – 15 februarie 2024, AFIR a primit online 1.346 solicitări de finanțare în valoare de peste 251 milioane de euro. Alocarea stabilită prin schema de energie pentru prima sesiune a fost de 150 de milioane de euro, împărțită în funcție de capacitățile instalate la nivelul întreprinderii.

           Rapoartele finale de selecție aferente componentelor Schemei de energie sunt disponibile spre consultare pe pagina Agenției, accesând următorul link Rapoarte Selectie – Portalul AFIR – depunere proiecte Online.

           După publicarea Raportului final de selecție, AFIR transmite prin sistemul informatic notificările către solicitanți prin care aceștia sunt informați privind statusul proiectului depus și li se solicita depunerea documentelor în vederea contractării, în termenul stabilit în notificare, dacă este proiectul este selectat pentru a primi finanțare.

                 Finanțarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

 


Termenul-limită pentru depunerea aplicaţiilor: 16 decembrie 2025

Comisia europeană, prin adoptarea Programului de lucru anual 2025 al « Consiliului european pentru inovare » (CEI/EIC), anunţă deschiderea unei finanţări care vizează IMM-urile şi start-ups-urile inovatoare europene.

Prezenta cerere de propuneri de proiecte « EIC STEP Scale Up » oferă finanțare prin investiții între 10 și 30 de milioane de euro, cu scopul de a atrage co-investiții private. Aceste investiții pot accelera semnificativ dezvoltarea și lansarea pe piață a tehnologiilor, produselor sau serviciilor propuse. 

Titlul cererii: “EIC Strategic Technologies for Europe Platform (STEP) Scale Up scheme

Trei sectoare sunt vizate:

  • Tehnologiile digitale și aprofundate: sunt incluse semiconductoarele, inteligențe artificială, cuantică, conectivitatea avansată, detectarea, robotica și sistemele autonome;
  • Tehnologiile curate: se concentrează pe soluții cu zero emisii nete, cum ar fi energia solară, eoliană, stocarea în baterii, energia geotermală, hidrogenul, biogazul, captarea carbonului, energia nucleară și economia circulară.
  • Biotehnologiile: sunt incluse medicamentele esențiale, ADN/ARN, proteinele, ingineria celulară, vectorii genetici, bioinformatica și nanobiotehnologia.

       Bugetul alocat: 300.000.000 EUR

Eligibilitate:

  • un IMM sau o întreprindere mică cu capitalizare medie (până la 499 de angajați) stabilită într-un stat membru sau într-o țară asociată ;
  • un investitor poate depune o propunere în numele unui IMM sau al unei întreprinderi mici cu capitalizare medie eligibile, astfel cum este precizat mai sus.

Detalii, pe portalul unic al Comisiei europene: Funding and Tenders Opportunities

 


Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat rapoartele de selecție a investițiilor care au fost depuse în perioada 1 – 31 ianuarie 2024, respectiv în a III-a etapă lunară a sesiunii de depunere a cererilor de finanțare aferente intervențiilor DR-27 și DR-28 din Planul Strategic 2023 – 2027. Conform celor două rapoarte, 59 de proiecte în valoare de 57,7 milioane de euro au fost selectate în vederea finanțării pentru înființarea sau modernizarea infrastructurii rutiere agricole și a celei de interes local.

Astfel, în urma finalizării procesului de evaluare a investițiilor depuse în cea de-a treia etapă a sesiunii intervenției DR-27 (Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricole) și după soluționarea contestațiilor primite, 19 proiecte de investiții în drumuri agricole au fost selectate pentru a primi o finanțare totală în valoare de 18,5 milioane de euro.

De asemenea, conform Raportului de selecție aferent celei de a III-a etape a sesiunii pentru DR-28 (Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural), au fost selectate 40 de proiecte pentru infrastructura rutieră din mediul rural care vor primi fonduri în valoare totală de 39,2 milioane de euro.

Pentru ușurința consultării materialului menționat, puteți accesa următorul link: 57,7 milioane euro pentru finanțarea infrastructurii rutiere agricole – Portalul AFIR – informații PS 2027 și depunere proiecte Online

 


Parteneriatul european AGROECOLOGY anunţă deschiderea celei de-a doua finanţări acordate prin proiectul Orizont Europa « Parteneriat european privind accelerarea tranziției sistemelor agricole – laboratoare vii de agroecologie și infrastructuri de cercetare ».

Parteneriatul AGROECOLOGY (de cercetare și inovare la scară largă între Comisia europeană și 26 de state membre, țări asociate și țări terțe) se bazează pe conceptul conform căruia provocările cu care se confruntă sectorul agricol european pot fi abordate prin agroecologie, prin reunirea cercetătorilor, fermierilor și a altor părți interesate relevante în vederea elaborării, testării și monitorizării de noi practici, inovații, abordări și tehnologii în contexte reale, astfel încât, până în 2050, sistemele agricole să fie rezistente, productive și competitive, sensibile la condițiile locale, precum și favorabile climei, mediului, ecosistemelor, biodiversității și oamenilor.

Titlul prezentei cereri de propuneri de proiecte : « Integrarea perspectivelor de mediu, economice și sociale în evaluarea performanței agroecologiei. Lanț valoric și implicații în politici publice » ; finanţarea urmăreşte implementarea Agendei strategice de inovare şi cercetare (SRIA) a parteneriatului AGROECOLOGY.

Tema generală a actualei cereri de proiecte se concentrează pe două aspecte:

  1. primul aspect priveşte evaluarea performanței agroecologiei pe termen lung în comparație cu practicile agricole convenționale, în diferitele sale dimensiuni.
  2. cel de-al doilea, are în vedere transformarea lanțurilor valorice (de exemplu, prin dezvoltarea de noi modele economice și/sau structuri de afaceri în cadrul lanțurilor valorice), precum și politicile publice pentru a sprijini mai bine tranziției.

Depunerea aplicaţiilor se face în 2 etape :

  1. o notă iniţială de descriere a conceputului proiectului şi de prezentare a consorţiului – 17 februarie 2025
  2. transmiterea aplicaţiei generale (doar pentru cei care au fost evaluaţi pozitiv după prima etapa ) – 9 iulie 2025.

Durata implementării : 24-36 de luni

Bugetul total alocat : 25.000.000 EUR ; bugetul pentru beneficiarii din România: 500.000 EUR

Eligibilitate (pentru beneficiarii români): universităţi, centre de cercetare, companii, organizaţii non-profit ; fiecare instituţie participantă la parteneriatul european AGROECOLOGY a stabilit criteriile de eligibilitate şi bugetul pentru beneficiarii/solicitanţii finanţărilor prevăzute prin proiectul de parteneriat. În România, instituţia responsabilă este Unitatea Executiva Pentru Finantarea Invatamantului superior, a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI).

Un webinar de informare va fi organizat pe 13 decembrie 2024, detaliile se regăsesc în textul oficial al cererii de finanţare.

Sursa de informare şi detalii : Agroecology: Call2

 


Termenul-limită pentru depunerea aplicaţiilor : 20 februarie 2025.

Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA) de la Bruxelles, au deschis o cerere de finanţare din cadrul programului european « Piaţa unică » (SMP) 2021-2027 destinată sectorului agro-alimentar. Finanţarea este deschisă în acord cu prevederile Programului de lucru al SMP pentru perioada 2024-2027.

Titlul cererii : « IMM-uri din sectorul agroalimentar și al comerțului cu amănuntul – comunități din domeniul energiei regenerabile »

Prezenta cerere de propuneri urmărește să sprijine crearea de comunități locale/regionale de energie regenerabilă (REC) în întreaga UE, care să integreze IMM-uri locale din sectorul agroalimentar și al comerțului cu amănuntul. Crearea acestora va contribui la reducerea și stabilizarea costurilor energetice ale IMM-urilor implicate. Sprijinul va fi acordat prin furnizarea de servicii de consiliere și consultanță care facilitează crearea de REC. Comunitățile de energie regenerabilă (REC) au fost introduse pentru prima dată în legislația UE în 2019, când a fost adoptat pachetul “Energie curată pentru toți europenii”.

Durata implementării proiectelor: 24 de luni

Bugetul alocat : 2.900.000 EUR ;

EISMEA are în vedere finanţarea a 3 proiecte, iar bugetul atribuit va fi de circa 1.000.000 EUR (75% cofinanţare).

Solicitanți eligibili:

Organizații gazdă “Enterprise Europe Network”, organizații umbrelă specializate în comunități de energie regenerabilă, organizații specializate de consultanță/consiliere, organizații reprezentând autoritățile locale și alte organizații cu competențe relevante pentru această cerere de propuneri din statele membre şi ţări asociate la programul Piaţa unică (lista oficială).


Program: „Programul Incluziune și Demnitate Sociala 2021-2027“

Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunatațirea accesului la piața muncii și masuri de activare pentru toate persoanele aflate în cautarea unui loc de munca, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanței pentru tineret, pentru șomerii de lunga durata și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfașurarii de activitați independente și a economiei sociale (FSE+)

Acțiunea 3.2 Economie sociala în mediul rural (FSE+)

Prioritate: P03. Protejarea dreptului la demnitate sociala

Apel: PIDS/83/PIDS_P3/OP4/ESO4.1/PIDS_A12 – Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural – Regiuni mai putin dezvoltate

Titlu: Rural Empower – integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile din mediul rural prin intreprinderi sociale in regiunile Nord-Est și Sud-Est

Cod SMIS: 301643

 

Proiectul „Rural Empower – integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile din mediul rural prin întreprinderi sociale în regiunile Nord Est și Sud Est” cu cod SMIS 301643 a dat startul înscrierilor!

Cu suportul acestuia, ai ocazia să beneficiezi de:

  1. Cursul de Antreprenor în economia socială, GRATUIT și ONLINE
  1. Servicii de consiliere PERSONALIZATE și GRATUITE
  1. Accesarea unei finanțări NERAMBURSABILE în valoare de 306.600 ron pentru afacerea ta

Criteriile de eligibilitate pentru înscrierea în proiect sunt:

  1. Participantul să aibă domiciliul în mediul rural
  1. Participantul să aibă minim 18 ani
  1. Participantul să aibă minim studii medii, cu sau fără diplomă de bacalaureat
  1. Participantul să fii absolvit o școală tehnică, un liceu tehnic/tehnologic sau un curs în orice domeniu, cu sau fără recunoaștere ANC

Vă puteți înscrie pe formularul de mai jos: 

https://docs.google.com/forms/d/1QNC4PxedSbb574Gwc0ZGViQ9ZxaCDOg6Kze5TT17olA 


 

Informații cu privire la proiectul  „RURAL BIZ – Intreprinderi sociale sustenabile pentru comunitățile rurale” cod proiect PIDS 308600

 Proiectul se adresează persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
–     au domiciliul IN MEDIUL RURAL in una din cele 3 regiuni vizate de proiect: Sud Muntenia: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman; Sud-Est: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea; Nord-Est: Bacău, Botoșani, Iași, Neamt, Suceava, Vaslui.
–    care se încadrează în una din următoarele categorii: persoane dezavantajate/defavorizate pe piața muncii, șomeri, persoane inactive
–     Studii: minim studii liceale finalizate cu/fără diploma de bacalaureat,
–     au vârsta cuprinsa între 16 si până în 64 de ani

Beneficiile oferite de proiect sunt următoarele:

  1. Participarea gratuita la programul de formare antreprenoriala specifica sectorului economiei sociale:  „Antreprenor in economia sociala”. Absolventii cursului primesc subventii pentru participarea la curs in valoare de 5 lei/h;
  2. Tinand cont de nevoile identificate ale grupului tinta, vor fi organizate in regim online 5 stagii de cursuri de specializare neacreditate MMMS “Manager performant”
  3. Servicii personalizate de consiliere in domeniul antreprenoriatului activitatea de pregatire si depunere a planului de afaceri in cadrul concursului organizat in cadrul proiectului;
  4. Acordarea de subventii (micro-granturi) pentru infiintarea de afaceri;
  5. Asigurarea infiintarii si demararii functionarii intreprinderilor

Vor fi selectate în vederea acordăarii finanțării nerambursabile 34 de planuri de afaceri care trebuie să îndeplinească mai multe obligații printre care:
–        de a avea sediul social in mediul rural in una din regiunile de implementare a proiectului (Sud Muntenia, Sud-Est sau Nord Est);
–        de a crea minim 4 locuri de munca/ IS –  locurile de munca nou create vor fi cu norma de lucru de cel putin 4 ore/zi, pe perioada nedeterminată;
–        asigura o cofinantare de minim 10% din valoarea sprijinului financiar acordat (cofinanțarea proprie va fi asigurată în bani);

https://inscriere-ruralbiz.com/

Material informare


Baza de date cu prețuri de referință pentru mașini, utilaje, echipamente specializate, silozuri, sere, hale, grajduri și mobilier aferentă proiectelor de investiții finanțate cu fonduri europene nerambursabile, derulate prin AFIR.

Pentru ușurința consultării materialului menționat, puteți accesa următorul link: Achiziție utilaje prin Baza de date cu prețuri de referință AFIR – Portalul AFIR – informații PS 2027 și depunere proiecte Online


JUDEȚUL NEAMȚ implementează proiectul “CRESC – Dezvoltăm economia socială în mediul URBAN” SMIS 311821 în parteneriat cu SC Euzone Consultancy Network SRL și Asociația Copilului.

Obiectivul general al proiectului vizează obținerea consecințelor pozitive la nivelul regiunilor de dezvoltare Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia și Nord-Vest și la nivelul celor 131 de beneficiari de cursuri de formare în antreprenoriatul social, persoane interesate în demararea unor inițiative de înființare/dezvoltare întreprinderi sociale, inclusiv întreprinderi sociale de inserție (IS/ISI) în mediul urban, dar mai ales la nivelul celor 26 beneficiari de ajutor de minimis pentru înființarea de IS/ISI

Grup țintă eligibil: Persoane domiciliate în regiunile de implementare ale proiectului, absolvenți cu diploma de bacalaureat care se încadrează în cel puțin una din următoarele categorii: tineri între 18 – 35 ani (neîmpliniți), persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri, persoane care pot face parte din grupuri dezavantajate, persoane inactive.

Beneficii pentru grupul țintă:

  • Cursuri de formare în antreprenoriat în economia socială recunoscute de către Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale
  • Finanțare până la 80.000 €, pentru minim 4 locuri de muncă create
  • Sprijin complet în dezvoltarea și implementarea planului de afaceri
  • Asistență pentru înființarea întreprinderii sociale

Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresa de email: proiectesociale.cjneamt@gmail.com


URBIZ informează asupra proiectului „URBIZ – Intreprinderi sociale sustenabile pentru comunitățile urbane” cod proiect PEO 303553. Proiectul se adresează persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
–    au domiciliul in una din cele 3 regiuni vizate de proiect: o Sud Muntenia: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman; o Sud-Est: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea ; o Nord-Est: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
– care se încadrează în una din următoarele categorii: o persoane aflate în căutarea unui loc de muncă ; o tineri cu vârsta de peste 30 ani (Conform Legii tinerilor nr. 350/2006, prin tineri se înțeleg cetățenii cu vârsta până în 35 de ani – nu au împlinit 35 ani până la înscrierea în proiect); o șomeri ; o șomeri de lungă durată; o persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii ; o persoane inactive .   
–     Studii: minim studii liceale finalizate cu/fără diplomă de bacalaureat,
–     au vârsta până în 64 de ani.  
Beneficiile oferite de proiect sunt următoarele:

  1. Participarea gratuită la programul de formare antreprenorială specifică sectorului economiei sociale:  „Antreprenor iîn economia socială”. Absolvenții cursului primesc subvenții pentru participarea la curs în valoare de 5 lei/h;
  2. Servicii personalizate de consiliere în domeniul antreprenoriatului activitatea de pregătire și depunere a planului de afaceri în cadrul concursului organizat în cadrul proiectului;
  3. Acordarea de subvenții (micro-granturi) pentru înființarea de afaceri;
  4. Asigurarea înființării și demarării funcționarii întreprinderilor

Vor fi selectate în vederea acordării finanțării nerambursabile 34 de planuri de afaceri care trebuie să îndeplinească mai multe obligații printre care:
–        de a avea sediul social în mediul urban în una dintre regiunile de implementare a proiectului (Sud Muntenia, Sud-Est sau Nord Est);
–        de a crea minim 4 locuri de muncă/ IS –  locurile de muncă nou create vor fi cu norma de lucru de cel puțin 4 ore/zi, pe perioadă nedeterminată;
–        de a asigura o cofinanțare de minim 10% din valoarea sprijinului financiar acordat (cofinanțarea proprie va fi asigurată în bani).

https://inscriere-urbiz.com/

Material informare URBIZ


Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

În procesul de implementare a Agendei Teritoriale 2030, a fost lansat o nouă acțiune pilot, coordonată de Germania, pe tema economiei circulare în zonele rurale: „Circular Rural Regions”. Regiunile sunt invitate să își declare interesul de a se alătura parteneriatului prin care se va asigura implementarea acestei acțiuni pilot.

  • Având în vedere că în cadrul parteneriatului sunt invitate regiuni care se confruntă cu diverse provocări în acest domeniu sau pot contribui la diseminarea unor bune practici,  considerăm că pot fi de interes pentru dumneavoastră activitățile ce vor fi desfășurate în cadrul acestei acțiuni pilot și vă rugăm să diseminați informația la nivelul structurii dumneavoastră asociative.
  •  În cazul în care sunteți interesați vă rugam să luați legătura cu cei care coordonează acest parteneriat, ale căror detalii de contact le puteți găsi mai jos în  și în documentul atașat și să informați Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației  în eventualitatea în care veți da curs acestei invitații.

The new Pilot action „Circular Rural Regions” under German lead has started. The German model regions are currently selected in an open competition procedure. European model regions with experience with circular concepts and practice in their regions are invited to join the Pilot action. All details can be found in the attached information. We would be grateful, if you could disseminate the information in your countries. European regions are invited to declare their interest to join the partnership ideally until NTCCP-Meeting (April 26). For interested regions a short online meeting can be offered. ,,As NTTCP members please already save the date of the kick-off conference which will take place on 26 September 2024 in Berlin. Please note that participation will be limited.  Pilot action “Circular Rural Regions” in short:

  • Objective: Establish the circular economy as a strategic regional development objective for rural regions by coordinating actors/initiatives from business/research/civil society on the part of regional development.
  • Participation via a link to an ongoing or ongoing funded regional project is encouraged (e.g. from ERDF, Leader, Interreg, national/regional programmes) in order to ensure multi-year interest
  • Information on the monitoring process: annual partner meetings plus online exchange, monitoring and research of the regions to prepare learning processes for transferability to other regions, reimbursement of travel expenses if required, no funding
  • Size of the region Rural districts (NUTS 3)/mergers of rural districts, below state level; Number of regions sought: 4
  • Previous experience of the region: Preferably already experience on the topic
  • Timeline (ideally): Feedback on interest by NTCCP/end of April, nomination of participating region by summer, participation in kick-off conference in September.

 For any inquiries, you can contact: info@circularruralregions.deSina.Redlich@bbr.bund.deHeike.Hagedorn@bmwsb.bund.de

Fișă de prezentare-în limba engleză


Comisia europeană a adoptat cel de al doilea Plan strategic pentru programul «Orizont Europa » la data de 20 martie 2024. Planul, anunțat în cadrul Zilelor emblematice ale cercetării și inovării, stabilește trei orientări strategice esențiale pentru finanțarea cercetării și inovării de către UE pentru ultimii trei ani ai programului (2025-2027):

  1. tranziția verde,
  2. tranziția digitală,
  3. o Europă mai rezilientă, mai competitivă, mai favorabilă incluziunii și mai democratică.
  • Aceste orientări vizează abordarea principalelor provocări globale, cum ar fi schimbările climatice, pierderea biodiversității, tranziția digitală și îmbătrânirea populației.
  • Planul strategic sporește nivelul de ambiție al programului Orizont Europa în ceea ce privește biodiversitatea și se angajează să atingă un obiectiv de 10 % din bugetul total al programului Orizont Europa pentru perioada 2025-2027 dedicat temelor legate de biodiversitate. Acest nou angajament completează obiectivele existente privind cheltuielile legate de climă (35% pe durata de viață a programului Orizont Europa) și principalele activități digitale (13 miliarde EUR în aceeași perioadă).
  • Planul strategic identifică nouă parteneriate europene cofinanțate și programate în comun: sănătatea creierului, pădurile și silvicultura pentru un viitor durabil, materialele inovatoare pentru UE, materiile prime pentru tranziția verde și digitală, patrimoniul cultural rezilient, transformările sociale și reziliența, energia fotovoltaică solară, textilele viitorului și lumile virtuale.
  • Ca o noutate, planul introduce Mecanismul pentru Noul Bauhaus European (NBE) cu cele două componente:
    • Componenta de cercetare și inovare : va cerceta și va dezvolta soluții inovatoare și ieșite din tipare pentru a aduce împreună oamenii și transformarea ecologică, urmând să beneficieze de un buget indicativ de 120 de milioane EUR pe an până în 2027.
    • Componenta de implementare : va acoperi implementarea și asistența tehnică cu sprijinul diferitelor programe ale UE în jurul unor teme și priorități care urmează să fie identificate.

Serviciile Ramboll SEE de consultanță, proiectare și inginerie pentru proiectele de investiții finanțabile din Programul Regional 2021-2027, care răspund obiectivelor specifice de politică:

  • OS 2.7 – Intensificarea acțiunilor de protecție și conservare a naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi, inclusiv în zonele urbane, precum și reducerea tuturor formelor de poluare
  • OS 5.1 – Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în zonele urbane
  • OS 5.2 – Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în zonele non-urbane  

Ramboll este o companie independentă de consultanță, proiectare și inginerie, fondată în 1945, în Danemarca. În România suntem prezenți din anul 1990, având peste 120 de experți locali cu competențe pluridisciplinare în domeniul apei, al energiei, mediului și sustenabilității, al dezvoltării urbane și al datelor spațiale/GIS etc. Pentru administrațiile publice locale, regionale și centrale, oferim servicii care acoperă toate fazele unui proiect de investiții, de la serviciile de consultanță în etapele de planificare, pregătire pentru finanțare, de proiectare tehnică, până la asistența tehnică la implementare,incluzând:

  • Servicii de elaborare de studii de specialitate (geo-topo, hidrologic, peisagistic, de trafic și circulație, de sistematizare pe verticală, sisteme de energie alternativă de eficiență ridicată etc.) necesare pentru elaborarea studiilor de fezabilitate.
  • Servicii de elaborare / actualizare a documentațiilor tehnico-economice în vedere depunerii cererilor de finanțare: Studiu de fezabilitate / DALI, Proiect Tehnic, Documentație Tehnică pentru obținere avize, autorizații etc.
  • Analize și evaluări de mediu: Imunizarea la schimbări climatice, DNSH, SEA/EIA.
  • Servicii de masterplanning integrat pentru infrastructuri mari (apă, deșeuri).
  • Servicii de proiectare cu soluții bazate pe natură, utilizând concepte inovatoare și variate tipologiile de infrastructuri verzi-albastre, eficiente pentru adaptarea la schimbările climatice, pentru a rezolva probleme specifice de mediu și a asigura diverse servicii eco-sistemice și soluții de regenerare a spațiilor urbane. Acestea asigură și oportunități de a crește calitatea vieții, îmbunătățind valoarea recreațională a zonelor și generând beneficii socio-economice.
  • Servicii de tip GIS, pentru colectarea, digitizarea și consolidarea datelor urbane în baze de date urbane integrate și deschise, pentru digitalizarea administrațiilor publice și planificarea și proiectarea urbană integrată și inteligentă.
  • Servicii de consultanță pentru managementul implementării proiectului.

Menționăm că aceste tipuri de servicii sunt cheltuieli eligibile în Proiectele Regionale.

Pentru informații suplimentare și prezentări mai detaliate, rămânem la asistența dumneavoastră și vă invitam să ne contactați la: Irina Constantin, Communication Manager, IRI@ramboll.com , Tel: 0729800057

Servicii Ramboll SEE_Programul regional 2021-2027


Comunicatul de presă privind lansarea celui de-al doilea apel de proiecte PNRR/2024/C13/I1, în cadrul Componentei 13 – Reforme sociale din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Investiția I.1 – Crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie.
 

Direcţia generală politică regională şi urbană din cadrul Comisiei Europene invită autoritățile locale cu o populație mai mică de 5000 de locuitori, dar şi asociațiile de start-up-uri și părțile interesate cheie din sectorul inovării rurale să participe la completarea chestionarului Startup Village Mapping Tool (https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Startup-village-questionnaire), parte a inițiativei „European Startup Village Forum” (SVF) coordonată de către Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

  • Iniţiativa SVF este concepută ca o platformă deschisă și incluzivă unde instituțiile și părțile interesate se pot întâlni, discuta și colabora la inițiative de promovare a antreprenoriatului inovator ca forță dinamică în cadrul comunităților rurale. SVF este o componentă integrantă a Viziunii europene pe termen lung pentru zonele rurale 2040, introdusă de Comisia Europeană în 2021. Această viziune recunoaște rolul esențial al cercetării și inovării în stimularea dezvoltării și revitalizării zonelor rurale.
  • Una dintre activitățile esențiale în curs ale SVF implică cartografierea satelor care au implementat (sau intenționează să implementeze) inițiative relevante pentru a promova antreprenoriatul inovator rural. „Startup Village Mapping Tool” a fost conceput pentru a oferi informații despre diferitele proiecte, soluții și propuneri de promovare a antreprenoriatului inovator care se conturează în zonele rurale europene. Cunoștințele celor care completează chestionarul despre peisajul inovator din regiunea lor și zonele rurale relevante pe acest subiect din cadrul acestora pot contribui în mod semnificativ la completarea hărții și la crearea unei imagini de ansamblu mai detaliată a inițiativelor care au loc în zonele rurale europene în acest context.
  • Pentru a evita orice posibilă confuzie, vă rugăm să rețineți următoarele două aspecte: (i)  SVF se concentrează pe promovarea ecosistemelor antreprenoriale doar în zonele rurale și (ii)  Instrumentul de cartografiere prezintă ecosistemele antreprenoriale din zonele rurale, mai degrabă decât antreprenorii individuali/startup-uri.